woensdag, 30. juli 2014 - 19:34 Update: 30-07-2014 20:37

Artsen en gezondheidswerkers in Nederland alert op ebola

Ebola-epidemie in West-Afrika breidt zich verder uit
Foto: Artsen Zonder Grenzen
Bilthoven

Artsen en gezondheidswerkers in Nederland zijn alert op mogelijke ebolapatiënten. Toch maken ze zich nog geen zorgen dat het virus ook in Nederland voet aan de grond krijgt.

De ebolauitbraak in West-Afrika heeft inmiddels al heel wat mensen het leven gekost. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is de kans echter uiterst klein dat een reiziger het virus in een West-Afrikaans land oppikt en meebrengt naar Nederland.

Wat is Ebola? RIVM:
Ebola is een zeldzame maar ernstige infectieziekte die in Afrika voorkomt en gepaard gaat met bloedingen in het lichaam. De ziekte heet officieel Ebola hemorragische koorts. Deze wordt veroorzaakt door een virus (filovirus). Andere filovirussen die hemorragische koorts kunnen veroorzaken zijn het Marburgvirus en het Lassavirus.

De ziekte is alleen besmettelijk via direct lichamelijk contact met een patiënt of door het slachten en opeten van een ziek dier. Eenmaal besmet is er een grote kans op overlijden. In Afrika overlijdt meer dan de helft van de patiënten. Het is onbekend of dit beïnvloed wordt door minder goede medische voorzieningen. Er is geen vaccin of goede behandeling tegen ebola beschikbaar. De behandeling bestaat hoofdzakelijk uit het bestrijden van de complicaties. 

De ziekte Ebola is vernoemd naar de rivier Ebola in de Congo, waar het virus voor het eerst in 1976 werd gevonden. In dat jaar waren er uitbraken in Soedan en het toenmalige Zaïre (nu de Democratische Republiek Congo). Ebola veroorzaakte in de jaren daarna meerdere epidemieën in Afrikaanse landen. Recent, begin 2014, is er ook een uitbraak gerapporteerd in West-Afrika, in het regenwoudgebied van Guinee, aan de grens met Sierra Leone en Liberia.

Besmetting en ziekteverschijnselen
Vleermuizen zijn de meest waarschijnlijke bron voor filovirussen. De virussen zijn aangetroffen in verschillende vleermuissoorten die in Afrika leven. Zij verspreiden het virus onder meer via hun ontlasting. Verschillende dieren in het Afrikaanse tropische regenwoud kunnen met het virus worden besmet, zoals chimpansees, gorilla’s en antilopen. Als mensen deze dieren slachten en eten, kunnen zij het virus ook krijgen. 

Mensen kunnen, als zij ziek geworden zijn, andere mensen besmetten via direct contact met bloed, ontlasting, urine, sperma, braaksel en zweet. Verspreiding van het virus via de lucht (bijvoorbeeld door niezen of hoesten), is nog nooit aangetoond. 

De tijd tussen het oplopen van het ebolavirus en ziek worden is gemiddeld een week. Een patiënt is besmettelijk als er klachten ontstaan zoals koorts, hoofdpijn en spierpijn. Daarnaast kunnen nog een groot aantal andere klachten ontstaan. Het meest kenmerkende van de ziekte is dat het virus ontstekingen van kleine bloedvaatjes kan geven. Het gevolg daarvan is dat patiënten op verschillende plaatsen in het lichaam bloedingen kan krijgen. Op dat moment is de patiënt het meest besmettelijk.

Verspreiding en frequentie
Ebola is een zeer zeldzame ziekte maar zo nu en dan is er een lokale uitbraak in Afrika. Om besmet te worden moet je in direct contact zijn geweest met mensen of dieren die besmet zijn met het Ebolavirus.

Bestrijding en preventie
Een Ebola-uitbraak wordt bestreden door patiënten snel te herkennen, en af te zonderen (te isoleren) zodat er geen nieuwe besmettingen plaatsvinden. Mensen die in direct contact zijn geweest met een patiënt worden een tijdlang gevolgd/gemonitord  om te kijken of zij ook ziek worden. Is dat het geval dan worden zij ook meteen opgenomen in het ziekenhuis, waarbij zij afgezonderd van andere patiënten worden verpleegd. Door een bloedonderzoek kan men in het laboratorium aantonen of mensen besmet zijn.

Categorie: