zondag, 24. augustus 2014 - 12:21 Update: 24-08-2014 13:06

CDA na ruim 4 jaar weer tweede in de peilingen

CDA na ruim 4 jaar weer tweede in de peilingen
Foto: Archief EHF
Den Haag

Het CDA staat in de laatste peilingen voor het eerst sinds ruim 4 jaar weer op de tweede plaats. Dit meldt Maurice de Hond zondag.

De verschuivingen deze week zijn beperkt. Dat is een normaal proces na een periode met heftige verschuivingen. Door de stijging van 1 zetel van het CDA en de daling van 1 van D66 staat deze partij voor het eerst sinds het voorjaar van 2010 weer op de 2e plaats. Bij de kleinere partijen zien we dat de Partij voor de Dieren 1 minder scoort maar toch nog steeds op duidelijke winst staat. 50PLUS scoort 1 zetel meer (nu 2).

Aan de kiezers is gevraagd zichzelf te plaatsen op de links-rechts schaal. Dan blijkt dat 35% van de kiezers zich links van het midden plaatsen en 41% rechts van het midden. Die plaatsing is hieronder afgezet tegen de stemkeuze van de kiezers. Uit dit overzicht is ook goed op te maken hoe de electorale concurrentieverhoudingen zijn van de verschillende partijen. Zo is bij voorbeeld te zien dat de PvdA aan de linkerkant zware concurrentie heeft van SP en Groen Links. 

Alleen bij de groep gematigd linkse kiezers is de PvdA de grootste. Maar daar zien we enerzijds concurrentie met D66 en is ook anderzijds te zien dat deze groep nog maar 18% van de kiezers betreft. Ook is goed te zien dat de positie van de VVD aan de rechterkant van het electorale spectrum duidelijk sterker is dan de PvdA aan de linkerkant. Dat wordt extra versterkt door het feit dat de rechterkant ook groter is.

D66 is de partij die het sterkst kiezers van beide kanten achter zich krijgt zowel van gematigd links als gematigd rechts. Het CDA doet het zowel goed in het midden als aan de rechterkant.

Provincie: