woensdag, 29. januari 2014 - 19:38 Update: 03-07-2014 0:43

FNV stuurt Kamp brandbrief over Groningse werkgelegenheid

Foto van Henk Kamp | RVD
Foto: RVD
Groningen

De FNV roept minister Henk Kamp in een brandbrief op alles op alles te zetten om de werkgelegenheid en daarmee de koopkracht in Groningen te behouden. De minister kan volgens de FNV door daadkrachtig op te treden alsnog voorkomen dat aluminiumfabriek Aldel gesloten wordt en er op het nabijgelegen Chemiepark Delfzijl duizenden banen verdwijnen.

Er liggen volgens de FNV concrete plannen van de Provincie Groningen, werkgeversorganisaties, de vakbeweging en de milieubeweging om het verlies van duizenden banen te voorkomen. De FNV wil dat de minister met deze plannen aan de slag gaat. Deze zogeheten 'Delesto-plannen' zorgen volgens de FNV juist voor banengroei in plaats van banenverlies, voor de vergroening van de industrie en het aanjagen van nieuwe innovatieve activiteiten.

Integraal pakket

De FNV pleit voor een integraal pakket van maatregelen dat gericht is op het herstel van de aardbevingsschade en het behoud en de versterking van de economische structuur.
'Minister Kamp zei onlangs dat het vertrouwen van Groningers alleen door daden is terug te winnen. Daarom is het nu tijd voor een echte daad', zegt FNV-voorzitter Ton Heerts, 'De werkgelegenheid in Groningen staat zodanig onder druk dat Den Haag moet ingrijpen.'

Volgens de FNV doen omringende landen er alles aan om de maakindustrie te behouden. Dat zou ook in Nederland het geval moeten zijn nu de laatste resten van de chemische industrie in ons land dreigen om te vallen. Daarnaast heeft de regio Groningen al zeer zwaar te lijden onder de crisis en verliezen tientallen mensen in de regio dagelijks hun baan. In 2014 zijn inmiddels al weer 1500 banen in de Groningse industrie verloren gegaan door faillissementen en verplaatsing van bedrijfsactiviteiten naar andere regio's.