maandag, 24. februari 2014 - 8:14 Update: 03-07-2014 0:41

Foutparkeerder zonder geld hoeft cel niet meer in

Foto van verkeersboete | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Als het aan de kantonrechters ligt, hoeven Nederlanders die hun parkeerboete echt niet kunnen betalen, straks niet meer de cel in.

De Raad voor de Rechtspraak wil de regels voor het toewijzen van deze maatregel, een gijzeling in opdracht van het Justitieel Incassobureau (CJIB), aanscherpen. Dit zegt de raad maandag in het AD.

Volgens de voorzitter van de Raaad voor de Rechtspraak Frits Bakker moeten mensen die de rekening echt niet kunnen betalen worden ontzien. Bakker: 'Het is heel vervelend als er mensen zijn gegijzeld die echt niet kunnen betalen. Er moet aantoonbaar sprake zijn van onwil, niet van onmacht.'

Vorig jaar dienden het CJIB nog 37 keer het verzoek in voor een gijzeling vanwege onbetaalde verkeersboetes. Wie niet betaalt, komt als het verzoek wordt ingewilligd in de cel terecht, maar de schulden blijven staan. Eerder hadden advocaten en politici als kritiek op deze gang van zaken. Gijzeling is alleen bedoeld voor mensen die niet willen betalen.

In de toekomst zullen gijzelverzoeken bij twijfel dan ook worden afgewezen. Het Openbaar Ministerie moet met duidelijke dossiers komen, waaruit blijkt hoe de schuldenaar er financieel voorstaat. Dit om te voorkomen dat mensen die tot hun nek aan in de schulden zitten in de cel belanden.  Volgens Bakker betreft het vaak mensen die afkomstig zijn uit de onderkant van de samenleving. Hij benadrukt echter wel dat ze niet ongestraft moeten kunnen wegkomen.