woensdag, 16. april 2014 - 9:25 Update: 03-07-2014 0:38

Geen bijstandsuitkering voor niet-Nederlands sprekende

Foto van geld | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Foto van uitkeren van geld | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Wie een jaar na het aanvragen van bijstand nog geen Nederlands spreekt en het ook niet wil leren, raakt zijn bijstandsuitkering kwijt.

De Wet 'Geen Nederlands, geen bijstand' moet volgend jaar al ingaan. Het is een wetsvoorstel dat staatssecretaris Klijnsma voor advies naar de Raad van State heeft gestuurd. Dit meldt RTL Nieuws woensdag. Volgens het voorstel van Klijnsma wordt iemand die bijstand aanvraagt en de taal niet spreekt, verplicht Nederlands te leren. Het gaat dan om het voeren van simpele gesprekken. Bij twijfel kunnen gemeenten dat toetsen. Wanneer men weigert om Nederlands te leren, wordt men direct 20 procent op zijn bijstandsuitkering gekort. Blijkt na een halfjaar dat iemand nog steeds verwijtbaar geen vorderingen heeft gemaakt, dan wordt men 40 procent gekort. Wie na een jaar nog steeds geen Nederlands spreekt, raakt de hele bijstandsuitkering kwijt.

Het kabinet is van mening dat mensen een tegenprestatie moeten leveren voor hun uitkering en heeft daarvoor allerlei voorstellen gedaan. In het regeerakkoord stond al dat mensen Nederlands moeten kunnen om bijstand te krijgen. Deze aankondiging is nu gedetailleerder uitgewerkt.

Wat het kabinet betreft gaan de nieuwe eisen volgend jaar al in.