woensdag, 3. september 2014 - 9:39 Update: 03-09-2014 10:07

Gemeenten willen zo snel mogelijk verbod op wilde dieren in circus

Gemeenten willen zo snel mogelijk verbod op wilde dieren in circus
Foto: SXC

In een brandbrief aan staatssecretaris Dijksma schrijven 24 gemeenten dat het kabinet haast moet maken met het verbieden van wilde dieren in circussen

In het regeerakkoord is twee jaar geleden afgesproken dat er een verbod op wilde dieren in circussen zou komen, maar daarvan is nog niets terechtgekomen. De gemeenten willen dat dit verbod er zo snel mogelijk komt, omdat ze vinden dat wilde en exotische dieren niet thuishoren in het circus. En daarnaast zouden kinderen door entertainment met dieren een slecht voorbeeld krijgen van de omgang met dieren.Dit schrijven verschillende media woensdag.

Het idee is afkomstig van de Rotterdamse wethouder dierenwelzijn Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam). Eerdmans krijgt steun van collega-wethouders uit het hele land, zoals Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Almelo en Utrecht. Utrecht heeft al een voorkeursbeleid wat inhoud dat circussen zonder dieren de voorkeur krijgen boven circussen met dieren. De Utrechtse wethouder Jansen tegen de NOS: 'Maar ook dat werkt niet.' Op dit moment staat in Utrecht het circus Belly Wien met wilde dieren als tijgers, kamelen, olifanten en een giraffe. Het circus komt uit Oostenrijk en zou in eigen land vanwege dierenwelzijnsredenen niet meer mogen optreden.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):