maandag, 5. mei 2014 - 22:14 Update: 03-07-2014 0:37

Groot verschil tussen arm en rijk breekt middenklasse af

Foto van eurobiljetten

Uit een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) dat maandag werd gepresenteerd blijkt dat in sommige rijke landen het toegenomen verschil tussen arm en rijk een uitholling in de middenklasse teweeg heeft gebracht.

In het rapport staat dat de baten van de economische groei sinds begin jaren tachtig onevenredig naar de rijksten in de samenleving zijn gegaan. Dit schrijven meerdere media maandag. Het gemiddelde inkomen van de rijkste 10 procent van de bevolking in de Oeso-landen lag in 2010 9,5 keer hoger dan dat van de armste 10 procent. Vijfentwintig jaar eerder was dat 7 keer.

Tussen 1976 en 2007 is in de VS bijna de helft van de totale inkomensgroei naar de rijksten 1 procent gegaan. In Canada was dat 37 procent en in Australië en Groot-Brittannië 20 procent. De Oeso stelt vast dat sinds de financiële crisis de kloof tussen rijk en arm nog sneller groter is geworden.

In sommige Oeso-landen waaronder Oostenrijk, Denemarken en Frankrijk is de middenklasse als gevolg van die toegenomen ongelijkheid gekrompen.

Categorie: