woensdag, 20. augustus 2014 - 12:51 Update: 20-08-2014 18:52

Jonge daders slaan 20 vogels dood

Jongens slaan zwaan, ganzen en moedereend dood
Foto: Archief EHF
Eindhoven

Twee jongeren hebben in Eindhoven in totaal twintig vogels doodgeslagen. 'Dit gebeurde tussen vrijdag 15 augustus en dinsdag 19 augustus', meldt de politie woensdag.

Bij de meldkamer kwam dinsdag kort na 18.00 uur het bericht binnen dat twee jongens bij een weiland aan de Riel in Eindhoven betrapt waren toen ze aan het inslaan waren op eenden en ganzen. De eigenaar kwam samen met een familielid aanrijden en betrapte het duo, dat het op een lopen zette door het weiland richting woonwijk. De mannen zijn achter de daders aangerend, maar konden ze helaas niet meer te pakken krijgen.

Terug bij het weiland bleken daar een zwaan, vier ganzen en acht eenden doodgeslagen te zijn. Twee eenden hadden verwondingen aan hun hoofd. Het is nog niet duidelijk of zij het gaan redden. Een zestal eenden kon wegvluchten, waaronder een aantal jonge eendjes waarvan de moeder is doodgeslagen. Een toegangspoort en een deel van de omheining waren kapot gemaakt om op het terrein te komen. Ook werden een freesmachine en een waterpomp vernield. Op vrijdag 15 augustus trof de eigenaar ook al een dode zwaan, drie dode ganzen en drie dode eenden aan. Mogelijk dat dezelfde daders hiervoor verantwoordelijk zijn.

Signalement
De blanke jongens, die dinsdag rond 18.00 uur betrapt werden, zijn naar schatting tussen de 17 en 18 jaar. Beiden hebben een normaal postuur en zijn ongeveer 1.80 meter lang. Eén van hen heeft kort blond haar, droeg een kort zwart T-shirt en een zwarte joggingbroek. De tweede dader heeft iets donkerder blond haar, droeg een zwart leather look jasje, een zwarte joggingbroek en donkerkleurige schoenen. Opvallend is dat één van de schoenen van de blonde jongen is achtergebleven in het weiland tijdens de vlucht. Het weiland was erg drassig. Beide daders moeten hierdoor natte en/of vieze kleding hebben opgelopen. Eén van hen liep mank.

Getuigen
De politie is dringend op zoek naar mensen die mogelijk weten wie de daders zijn. Mogelijk is uw zoon thuis gekomen zonder schoenen of met natte vieze kleding of heeft u andere informatie die mogelijk in verband gebracht kan worden met het doden van deze vogels? Laat het de politie weten en bel 0900-8844. Wenst u liever anoniem melding te doen, bel dan 0800-7000.

Meldpunt Red een dier
Ziet u een dier in nood, door een ongeluk of mishandeling? Of worden er dieren in uw omgeving verwaarloosd? Bel dan naar het centrale meldpunt 144. De 144-alarmcentrale zorgt dan onmiddellijk voor de juiste hulp. Zo kan de centrale bijvoorbeeld de Dierenbescherming inschakelen.

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):