donderdag, 14. augustus 2014 - 14:13 Update: 14-08-2014 15:20

Katten en stinkdieren uit vervuilde woning gehaald

Stinkdieren en katten uit vervuilde woning gehaald
Leiden

Een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming en de Dierenpolitie hebben op dinsdag 12 augustus een grote groep ondervoede en verwaarloosde dieren weggehaald uit een woning in Leiden. Behalve 26 katten en 3 honden verbleven er 10 stinkdieren en een fret.

Een enorme stankoverlast was de aanleiding geweest voor een telefoontje naar het landelijk meldnummer 144. Een eerste verkenning door onze inspecteur maakte duidelijk dat direct ingrijpen geboden was: “Door de ramen zag ik katten waar de vlooien in polonaise overheen liepen”. Ze nam daarop contact op met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, die onmiddellijk toestemming gaf om de dieren weg te halen.

In de woning zelf hing volgens de inspecteur inderdaad een ondraaglijke stank. De dieren liepen rond in hun eigen ontlasting en hadden duidelijk langere tijd geen verzorging gehad. Bovendien zaten ze onder de vlooien, hadden een vieze vacht, waren ziek en hadden enorme honger. Een dierenarts is woensdag ruim vier uur bezig geweest met de behandeling en controle van de dieren. Voor een kat met een nierafwijking en een kitten kwam de reddingsactie te laat.

Tegen de 53-jarige eigenaresse wordt proces-verbaal opgemaakt. De dieren zijn inmiddels elders ondergebracht en krijgen adequate verzorging. De kosten hiervan zullen worden verhaald op de eigenaresse.