woensdag, 21. mei 2014 - 7:59 Update: 03-07-2014 0:36

Kinderen worden dik en ongelukkig van overmatig beeldschermgebruik

foto van internetgevaren kind | fbf
Foto: Bon

Artsen waarschuwen deze week in Medisch Contact voor de gevolgen als kinderen te lang achter een beeldscherm zitten.

Kinderen die te lang naar een beeldscherm staren, van een tv, tablet of een computer, kunnen daarvan dik en ongelukkig worden. Artsen adviseren om buiten schooltijd niet langer dan 2 uur per dag achter een beeldscherm door te  brengen. Ook raden artsen het af om een uur voor bedtijd nog te gamen, tv te kijken of met een smartphone te spelen. Volgens hen weten ouders hun kind in dat opzicht vaak niet goed te begeleiden.

Vorig jaar augustus waarschuwden orthopeden in Medisch Contact al voor de zogenoemde gameboy-rug, die het gevolg kan zijn van intensief gamen. Maar er kleven meer risico's aan overmatig beeldschermgebruik. Kinderen gaan van overmatig beeldschermgebruik bijvoorbeeld ook slechter slapen. Vooral pubers missen hierdoor vaak de broodnodige uren slaap doordat ze ook in bed nog bezig zijn met Twitter of Facebook en zo het slapen uitstellen. Artsen: ‘De gevolgen van het slaapgebrek zijn niet te onderschatten en vinden plaats op diverse terreinen van functioneren, zoals verminderde schoolprestaties, overgewicht, stemmingsstoornissen en meer risicovol gedrag.' Maar ook afgezien van slaapgebrek hebben jongeren met meer dan twee uur internetgebruik per dag vaker last van depressie en angst. Ze presteren minder goed op school dan kinderen die minder internetten.

Daarnaast zijn er de laatste dertig jaar steeds meer kinderen te dik en ook dat komt onder andere door het toegenomen beeldschermgebruik blijkt uit verschillende onderzoeken onder kinderen. Gelukkig vallen kinderen ook weer af, als ze minder tijd achter een beeldscherm zitten.

Een echte cultuurverandering is nodig voor de kleintjes: de artsen adviseren om kinderen onder de 2 jaar helemaal geen tv te laten kijken. Uit onderzoek uit 2013 blijkt dat bijna alle 3-jarigen tv, video of dvd kijken.

Medisch Contact is een website en weekblad voor artsen, uitgegeven door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG).