donderdag, 11. december 2014 - 15:04 Update: 11-12-2014 20:51

Licht uit voor Philips Lighting in Emmen

Sluiting Philips Lighting grote klap voor Emmen
Foto: Archief bon
Emmen

Philips Lighting in Emmen gaat haar deuren sluiten. In totaal komen daarmee zo'n 240 mensen op straat te staan.

Vanmiddag heeft Philips de medewerkers van Philips Lighting Emmen geïnformeerd dat de fabriek eind september 2016 gaat sluiten.  Dit plan is als een bom ingeslagen bij de 140 vaste en 100 uitzendmedewerkers.

In 2012 heeft Philips Indal overgenomen, waar ook de fabriek in Emmen deel van uitmaakte. Uit kostenoverwegingen wil Philips de fabriek in Emmen nu sluiten. In Emmen maakt Philips diverse openbare verlichtingsarmaturen, die volgens Philips in de loop van 2015/2016 het einde van de levenscyclus hebben bereikt.

Na perspectief vanuit de overname, nu de kater

Tot de overname gold ‘Emmen’ als de best presterende fabriek onder de vroegere eigenaar. Er werden volop nieuwe producten ontwikkeld, die vervolgens in Emmen werden geproduceerd. De overname in 2012 zou in Emmen voor nieuw elan zorgen. Er ontstond in  eerste instantie een bredere afzetmarkt. Na de overname werd de ontwikkelafdeling pijlsnel overgeheveld naar Eindhoven waar Philips centraal ontwikkeld.

Philips heeft in de wereld meerdere fabrieken voor openbare verlichtingsarmaturen, waarvan de fabriek in Emmen ook onder Philips de best presterende fabriek in West-Europa is. Het is onbegrijpelijk dat nog maar twee jaar na de overname (en binnen één jaar na de volledige integratie) nu de mededeling van sluiting komt. Een kater van jewelste voor de werknemers in Emmen.  Ook voor de Ondernemingsraad voelt dit voorgenomen besluit als een mes in de rug en niet te bevatten.

De sluiting is een grote klap voor de werkgelegenheid in Zuidoost-Drenthe waar de banen niet voor het oprapen liggen. In de regio Zuidoost-Drenthe is de werkloosheid hoger dan in de rest van Nederland”, aldus Johan Weijenberg, bestuurder FNV Metaal.

Ook valt doek in Turnhout

Bij lampenproducent Philips in Turnhout wil de directie 170 personeelsleden ontslaan. Dat is vanochtend op een bijzondere ondernemingsraad bekendgemaakt. 

Provincie: