donderdag, 8. mei 2014 - 22:22 Update: 03-07-2014 0:36

Meer dan een derde burgemeesters wil ruimer kinderpardon

Foto van burgemeester met ambtsketting | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Inmiddels hebben 147 burgemeesters, meer dan een derde, de petitie getekend waarin gepleit wordt voor een verruiming van het zogenaamde KInderpardon.

Burgemeester H.M. Ostendorp van de gemeente Bunnik deed eerder, samen met diverse collega burgemeesters, een oproep aan staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie op om opnieuw te kijken naar de afgewezen aanvragen voor het Kinderpardon.

Het gaat hierbij om gezinnen met kinderen die voor het kinderpardon zijn afgewezen omdat zij wel bij gemeenten in beeld waren maar niet onder het toezicht van de Rijksoverheid vielen, alsmede ex-alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv 's) die verder aan alle eisen van het kinderpardon voldoen maar inmiddels ouder zijn dan 21 jaar. Zie hier de overwegingen in de oproep aan de burgemeesters van de LOGO gemeenten.

In afstemming en met steun van het LOGO en de VNG heeft burgemeester Ostendorp een oproep gedaan om de komende weken zoveel mogelijk handtekeningen van burgemeesters te verzamelen.

De burgemeesters van Aalten (CDA), Amersfoort (CDA), Bunnik (CDA), De Ronde Venen (PvdA), Den Helder (VVD), Eemnes (VVD), Groningen (PvdA), 's Hertogenbosch (CDA), Heiloo (CDA), Houten (CU), Katwijk (CDA), Smallingerland (VVD), Utrecht (VVD), Utrechtse Heuvelrug (VVD), Veenendaal (VVD), Vianen (CDA), Wageningen (PvdA) en Winsum (CDA) hebben als eersten de oproep getekend. Inmiddels hebben 147 burgemeesters de oproep getekend.

Diverse maatschappelijke organisaties roeren zich en noemen de regels van het Kinderpardon oneerlijk en niet uit te leggen. VluchtelingenWerk Nederland, Defence for Children, Kerk in Actie, Stichting LOS en Stichting INLIA lanceren daarom op 5 mei de campagne Eerlijk Kinderpardon. Een campagneteam van Eerlijk Kinderpardon is aanwezig op de bevrijdingsfestivals in Wageningen, Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Groningen.