vrijdag, 28. maart 2014 - 12:45 Update: 03-07-2014 0:39

Meer kinderporno op het net, Nederland koploper

Foto van toetsenbord computer | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

In 2013 heeft het Meldpunt 23.278 meldingen behandeld. Dat zijn bijna 3.500 meer meldingen dan het jaar daarvoor: een toename van 17 procent.

De reden van deze toename lijkt te liggen in het feit dat afbeeldingen en video’s van seksueel kindermisbruik veel meer in Nederland worden gehost dan in andere landen.

INHOPE, het wereldwijde netwerk van meldpunten, laat zien dat Nederland zelfs op de eerste plaats staat in Europa. Dit komt onder andere door de grote hoeveelheid datacentra in Nederland, de grote snelheid en lage tarieven voor hosting. 

Het Meldpunt zet zich in om materiaal van seksueel kindermisbruik zo snel mogelijk van internet verwijderd te krijgen. In 2013 heeft het Meldpunt nieuwe afspraken met politie en providers gemaakt waardoor strafbaar materiaal gemiddeld binnen één dag wordt verwijderd. Het meldpunt is erg blij met deze afspraken. Toch hebben de medewerkers in 2013 door de steeds grotere hoeveelheid meldingen en een tekort aan personeel niet alle meldingen kunnen afhandelen en is de werkdruk nog steeds erg hoog.

Categorie: