donderdag, 6. februari 2014 - 11:47 Update: 03-07-2014 0:43

Moeder Dolmatov accepteert schade-vergoeding

Foto van Fred teeven | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

De Nederlandse staat heeft overeenstemming bereikt met de moeder van Aleksandr Dolmatov, mevrouw Doronina, over de door de Staat aan haar te betalen schadevergoeding. Dit meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie donderdag.

De Russische asielzoeker Dolmatov pleegde begin 2013 zelfmoord terwijl hij in Nederland in een vreemdelingendetentie zat. Uit onderzoek van de Inspectie voor Veiligheid en Justitie bleek later dat op verschillende momenten door verschillende organisaties in de vreemdelingenketen onzorgvuldig is gehandeld. 

Excuses Teeven
Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie bood zijn excuses aan en gaf richting de Tweede Kamer aan voldoende grond te zien om eventuele schade van de nabestaande(n) als gevolg van het overlijden van de heer Dolmatov te vergoeden. Naar aanleiding hiervan zijn na de publicatie van het inspectierapport de gesprekken met mevrouw Doronina en haar gemachtigde over de schadevergoeding gestart.

Donderdag heeft de moeder van Dolmatov de in het Russisch vertaalde overeenkomst met de Nederlandse overheid ondertekend. Het ministerie wil niets zeggen over de inhoud van de overeenkomst en de hoogte van de schadevergoeding.