donderdag, 22. mei 2014 - 15:46 Update: 03-07-2014 0:36

Mogelijk meer geroofde kunst in Paleis Het Loo

foto van paleis t loo | fbf
Foto: fbf
Apeldoorn

De collectiebeheerders van Paleis het Loo zijn al jaren bezig om de ruim 160.000 voorwerpen te onderzoeken en sluiten niet uit dat er meer stukken tussen zitten die van dubieuze herkomst zijn.

Het museum reageerd hiermee op het bezit van zes servicedelen uit de collectie van de Joodse Herbert M. Gutmann. Deze zouden destijds onder dwang van de nazi's zijn geveild. Het museum kreeg de stukken tussen 1975 en 1979 in haar bezit.

'De stukken zijn destijds te goeder trouw aangekocht door Paleis Het Loo in een tijd dat de discussie over roofkunst en het ruimhartige restitutiebeleid van de Nederlandse regering nog niet aan de orde was. De zes Gutmann-stukken van het Meissen-servies in de museumcollectie zijn als onderdeel van de Rijkscollectie eigendom van de Nederlandse staat,' aldus het museum. 

Het onderzoek gaat de komende jaren nog door. Het is dan ook zeker niet uitgesloten dat in de toekomst nog meer informatie naar voren komt over mogelijk dubieuze herkomst van collectiestukken. In alle gevallen zal het museum zeer serieus met deze informatie en eventuele claims omgaan. 

Provincie:
Tag(s):