dinsdag, 18. maart 2014 - 16:18 Update: 03-07-2014 0:40

Na 36 jaar maakt Pinkeltje comeback in de Efteling

Foto van boek Pinkeltje | Unieboek Spectrum Efteling
Foto: Unieboek Spectrum Efteling
Kaatsheuvel

De laatste ‘Pinkeltje’ verscheen precies 36 jaar geleden. Nu, 75 jaar na het verschijnen van de eerste Pinkeltje met ‘De avonturen van Pinkeltje’, verschijnt een nieuw verhaal.

Nadat hij eerder al avonturen beleefde op andere bijzondere plekken in Nederland, belandt Pinkeltje nu in de Efteling. Pinkeltje in de Efteling is een bijzondere samenwerking tussen Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum en de Efteling en is het eerste nieuwe Pinkeltje avontuur in 36 jaar!

Veel generaties zijn groot geworden met de avonturen van Pinkeltje en met de verschijning van Pinkeltje in de Efteling worden de beroemde en nostalgische gele Pinkeltje-boeken binnen drie generaties opnieuw geïntroduceerd.

Het verhaal
Pinkeltje belandt in de Efteling, al heeft hij eerst nog geen idee waar hij is terechtgekomen. Wat moet hij nu doen? Gelukkig wordt hij geholpen door meneer Raaf, die ervoor zorgt dat het nieuws over deze bijzondere bezoeker al snel de ronde doet in de Efteling.

De kabouters zien Pinkeltje als een indringer en ze beginnen een zoektocht om hem gevangen te kunnen nemen. Intussen rolt Pinkeltje van de ene verbazing in de andere, want de Efteling is heel groot en er gebeuren wonderlijke dingen! Maar… hoe komt hij ooit weer terug in Pinkeltjesland?

Er zijn inmiddels ruim 8 miljoen Pinkeltje-boeken verkocht! Hoe geliefd Pinkeltje in Nederland is, blijkt ook uit het feit dat tientallen scholen en peuterspeelzalen de naam Pinkeltje, Pinkelotje of Wolkewietje voeren. In meerdere plaatsen zijn zelf straten naar Dick Laan genoemd.

Auteur Dick Laan
Dick Laan (1894-1973) begon zijn loopbaan in de stoomolieslagerij Crok & Laan van zijn vader, maar tijdens de Eerste Wereldoorlog kwam het bedrijf stil te liggen en wijdde hij zich aan zijn grootste hobby, filmen.

Vanaf 1917 maakte hij zo'n vijftig speelfilms en documentaires. Daarna begon hij met het schrijven van boeken. In 1939 verscheen De avonturen van Pinkeltje en er volgden nog 29 andere boeken, waarvan de laatste vier én een speelfilm postuum.