donderdag, 11. december 2014 - 22:11 Update: 12-12-2014 8:01

Nederland mag deels onderhoud aan F-35 motoren gaan uitvoeren

Nederland kan motoronderhoud F-35 gaan uitvoeren
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Het F-35 Joint Program Office in de Verenigde Staten heeft bekendgemaakt dat Nederland één van de Europese landen is die in de toekomst het onderhoud aan de F-35 motoren kan gaan uitvoeren. Andere Europese landen aan wie dit is toegekend zijn Noorwegen en Turkije. Dit heeft het ministerie van Defensie donderdag bekendgemaakt.

Al in 2006 heeft Nederland de ambitie geformuleerd om op termijn het onderhoud aan F-35 motoren uit te voeren voor Nederlandse toestellen en die van andere Europese F-35 gebruikers. Deze bekendmaking is dan ook goed nieuws. Minister Hennis van Defensie is blij met de selectie van Nederland: “Nu het signaal vanuit de Verenigde Staten op groen staat, moeten we niet aarzelen om die kans te verzilveren.”

Hoogwaardige kennis
Als het toekomstige F-35 motorenonderhoud in Nederland plaatsvindt betekent dit onder meer dat hoogwaardige kennis over motorenonderhoud behouden blijft en dat op het Logistiek Centrum Woensdrecht een stevige basis voor onderhoudsactiviteiten voor de komende dertig jaar ontstaat. Dat is ook gunstig voor onderhoud aan andere wapensystemen.

Nieuwe kansen
Minister Kamp van Economische Zaken (EZ): “De keuze voor Nederland biedt nieuwe kansen voor de defensie-industrie om opdrachten voor motorenonderhoud uit te voeren. Dit versterkt de innovatiekracht van de Nederlandse economie en is goed voor de werkgelegenheid, met name in Zuid West Brabant”.

Stevige impuls
Het motorenonderhoud is een stevige impuls voor Maintenance Valley, een gezamenlijk initiatief van de Rijksoverheid en de Nederlandse industrie waarbij onderhoudsactiviteiten centraal staan. Ook komt dit de gebiedsontwikkeling Aviolanda in Zuid West Brabant ten goede. Bert Pauli, gedeputeerde Economische zaken en Bestuur van de provincie Noord-Brabant: ‘We zijn blij met dit besluit. Voor Brabant is dit echt een prachtige kans om samen met deskundigen te werken aan innovatie en daarmee West-Brabant van perspectief te voorzien. Met het motorenonderhoud als basis ontstaan er mogelijkheden om verbindingen met sectoren als high tech, maintenance en logistiek te leggen en zo de economische structuur van Brabant te verstevigen.‘

 

Provincie:
Tag(s):