donderdag, 20. maart 2014 - 12:08 Update: 03-07-2014 0:40

Nog door 11 ziekenhuizen geen sterftecijfers bekendgemaakt

Foto van ziekenhuis opname | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Foto van ziekenhuis opname | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Vier ziekenhuizen hebben na een aanwijzing van de Nederlandse Zorgautoriteit deze week alsnog complete sterftecijfers gepubliceerd.

Zij hadden al hun algemene sterftecijfer (HSMR) bekendgemaakt, maar hebben nu ook de sterftecijfers per aandoening (SMR) op hun website vermeld. 

De NZa heeft het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven ook een aanwijzing opgelegd. Het ziekenhuis heeft nog tot 27 maart om de SMR's op de website te vermelden.

Ziekenhuizen moesten op 1 maart hun sterftecijfers over 2012 bekendmaken. Van de 89 ziekenhuizen zijn er 75 die tijdig en uit eigen beweging hebben gepubliceerd. Vier deden dit alsnog na een aanwijzing van de NZa, 1 heeft gedeeltelijk voldaan en elf hebben nog niets gepubliceerd. Dit zijn de elf ziekenhuizen die voor 2012 geen cijfers hebben laten berekenen door het CBS. Hoewel het daardoor lastiger voor hen is om de HSMR en SMR te berekenen, is dat geen reden om niet aan de verplichting te voldoen, vindt de NZa. Ziekenhuizen hebben immers al in 2009 afgesproken dat zij openheid zouden geven over hun sterftecijfers, om consumenten en verzekeraars meer inzicht te geven in de kwaliteit van de zorg.

De elf ziekenhuizen krijgen tot 1 mei de tijd om de cijfers alsnog te berekenen en publiceren. Zij mogen eventueel de voorlopige cijfers over 2013 gebruiken, als zij daarover beschikken. De NZa vindt het belangrijk dat alle ziekenhuizen nu inzicht geven in hun sterftecijfers.