dinsdag, 15. april 2014 - 10:36 Update: 03-07-2014 0:38

Oekraïense leger opent aanval op separatisten

foto van leger | Ski News YouTube
Foto: SXC
Kiev

Het Oekraïense leger is zijn militaire operaties gestart tegen separatisten in Kramatorsk in het oosten van de Oekraïne. Dat meldden diverse media dinsdag.

De Oekraïense interim-president Oleksandr Toertsjinov heeft hiertoe opdracht gegeven. De operatie is afgelopen nacht gestart en zouden plaatsvinden in de regio Donetsk, waarvan de stad Donetsk de hoofdstad is.
Het doel van de operatie is om burgers van Oekraïne te beschermen en te voorkomen dat de pogingen slagen om Oekraïne uiteen te scheuren, aldus de interim-president.
Om een nieuwe oorlog en onnodig bloedvergieten te voorkomen heeft de Verenigde Naties (VN) opgeroepen de wapens neer te leggen.

Gesprek Obama en Poetin

Maandag hebben de Amerikaanse president Obama en de Russische president Poetin telefonisch contact gehad over het geweld in Oost-Oekraïne. Poetin verzekerde Obama dat er geen Russische inmenging zou zijn met betrekking op de gewelddadige opstand in het oosten van Oekraïne. Het Witte Huis liet na het gesprek tussen de wereldleiders weten dat Obama zich extreem bezorgd toont over de huidige situatie en de steun vanuit Rusland voor de bewapende, pro-Russische separatisten die de regering van Oekraïne dreigen te ondermijnen en destabiliseren'.