donderdag, 7. augustus 2014 - 12:08 Update: 07-08-2014 12:14

OM eist 4 jaar cel voor verkrachting plassende vrouwen

OM eist 4 jaar cel voor verkrachting plassende vrouwen
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Leeuwarden

Donderdag heeft de advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden in hoger beroep 4 jaar cel geëist, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, tegen een 27-jarige man die verdacht wordt van het aanranden en verkrachten van een aantal vrouwen die aan het plassen waren.

Vanaf augustus 2011 tot en met september 2013 werden er op diverse festivals en evenementen verschillende vrouwen, die op dat moment aan het plassen waren, door de verdachte verkracht of aangerand. In de visie van het Openbaar Ministerie (OM) gaat het om acht gevallen van verkrachting en vier aanrandingen op onder andere Lowlands en tijdens de Sneekweek. De zaak werd vandaag bij het hof in Leeuwarden behandeld, nadat het OM hoger beroep had ingesteld tegen de uitspraak van de rechtbank. Het OM is het niet eens met de hoogte van de opgelegde straf.

Het OM is van mening dat een langdurige gevangenisstraf recht doet aan de ernst van de feiten. Bij de strafeis is rekening gehouden met de hoeveelheid gepleegde seksuele delicten en de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. `De verdachte is licht verminderd toerekeningsvatbaar en heeft behandeling en toezicht nodig om herhaling te voorkomen. Een gevangenisstraf met daarbij een voorwaardelijk deel is hiervoor passend en noodzakelijk', stelt de advocaat tijdens het requisitoir .

'De verdachte heeft de slachtoffers veel leed toegebracht. Hij heeft niet ingezien welke consequenties zijn handelingen op de slachtoffers en hun omgeving hadden. De verdachte heeft gedurende een lange tijd telkens weer jonge vrouwen en meisjes verkracht en geweld aangedaan, alleen omdat hij daarvan genoot', aldus de advocaat generaal. 

De rechtbank veroordeelde de verdachte eerder tot 24 maanden cel waarvan 15 maanden voorwaardelijk, bij een eis van de officier van justitie van 4 jaar cel waarvan 1 jaar voorwaardelijk. De uitspraak is naar verwachting over twee weken. 

Provincie: