maandag, 20. oktober 2014 - 15:02 Update: 20-10-2014 15:52

Schultz wil voorop blijven met zelfrijdende auto en past wet aan

Schultz wil voorop blijven met zelfrijdende auto en past wet aan
Foto: EHF
Den Haag

Vanaf volgend jaar mogen er grootschalige testen met zelfrijdende auto’s en vrachtwagens op de openbare weg worden uitgevoerd. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft maandag laten weten de ontheffingsregels daarvoor aan te passen, zo meldt het ministerie van Infrastructuur en Milieu maandag.

'De RDW wordt bevoegd om voor de testritten ontheffing te verlenen', aldus het ministerie.

Het voorstel voor de verruiming van de ontheffingsregels wordt vandaag gepubliceerd. Betrokken sectoren en kennisinstellingen kunnen er de komende tijd op reageren. Het voorstel wordt begin volgend jaar aan de Tweede en Eerste Kamer aangeboden. Als de Tweede Kamer akkoord is met de nieuwe regeling kunnen behalve huidige kleinschalige testen ook grotere proeven starten. 

Minister Schultz heeft in juni aangekondigd dat zij wil dat Nederland een voortrekkersrol krijgt bij de ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen. Aanpassing van de regels is daarvoor een belangrijke stap. Voertuigen die in een treintje kunnen rijden, met elkaar en met verkeerscentrales kunnen communiceren kunnen volgens de minister een positieve bijdrage leveren aan de doorstroming van het verkeer, de verkeersveiligheid en het milieu.

Schultz: “De ontwikkelingen van de zelfrijdende voertuigen gaan snel. Als je de nieuwe technieken in sommige auto’s ziet dan kun je zeggen dat de transitiefase al begonnen is. Nederland is de ideale proeftuin voor grootschalige testen met zelfrijdende voertuigen. We hebben met onze kennisinstellingen en de automotive-sector veel kennis in huis en een goede infrastructuur om proeven met zelfrijdende voertuigen te faciliteren.”

Categorie:
Provincie: