woensdag, 5. februari 2014 - 17:24 Update: 03-07-2014 0:43

Twee jaar geleden gemoderniseerde energiecentrale wordt stilgezet

Foto van Claus C centrale Maasbracht | Essent/RWE
Foto: Essent/RWE

RWE Generation heeft besloten om de gas- en stoomturbine-centrale Claus C in het Nederlandse Maasbracht op 1 juli op non-actief te stellen. Dit meldt Essent woensdag.

‘Vanaf dat moment staat de installatie niet meer ter beschikking van de elektriciteitsmarkt’, aldus Essent.

Overcapaciteit op Nederlandse elektriciteitsnet
Een beperkt aantal draaiuren in combinatie met zeer lage groothandelsprijzen bieden geen mogelijkheden voor een economisch rendabele bedrijfsvoering. Dit is vooral een gevolg van de impact van de Duitse energietransitie op de Nederlandse markt.

Door een grote toename van hernieuwbare energie uit Duitsland ontstaat overcapaciteit op het Nederlandse elektriciteitsnet. Daarom is besloten om de installatie voorlopig uit bedrijf te halen oftewel te ‘mottenballen’. Dit betekent dat de centrale Claus C voorlopig wordt stilgezet.

Rol in Europese energievoorziening
De besluitvorming met betrekking tot Claus C betekent dat er vanaf 1 juli 2014 geen energieproductie meer plaatsvindt op de centrale in Maasbracht totdat dit weer economisch rendabel is binnen het politieke en economische kader.

RWE verwacht dat naast kolencentrales hoog efficiënte gasgestookte centrales een belangrijke rol zullen spelen in een betaalbare, beschikbare en duurzame energievoorziening van Europa. Uit de gunstige ligging dicht bij de Belgische grens zouden nieuwe kansen voor Claus C kunnen voortvloeien.

Over de Clauscentrale
De Clauscentrale bestaat uit twee eenheden, Claus A en Claus C, die samen zo’n 2 miljoen huishoudens van stroom kunnen voorzien. In 2012 opende Essent de gemoderniseerde eenheid C, die beschikt over een vermogen van ruim 1.300 Megawatt.

Claus C behoort met een rendement van bijna 60 procent tot de modernste in zijn soort. Daarnaast heeft Claus C flexibele eigenschappen, waardoor het vermogen snel kan worden aangepast aan de Nederlandse energievraag. Eenheid A van de Clauscentrale werd al aan het begin van vorig jaar gemottenbald.