zaterdag, 8. maart 2014 - 14:07 Update: 03-07-2014 0:40

Vermissing Boeing 777 van Malaysia Airlines blijft raadsel

Foto van vliegtuig aan gate | Sxc
Foto: SXC

De vermissing van de Boeing 777 van Malaysia Airlines blijft vooralsnog een raadsel.

Omdat de weersomstandigheden in het zeegebied tussen Maleisië en Vietnam heel goed waren, is het niet voor de hand liggend dat het weer de oorzaak is. Dan blijven in ieder geval twee mogelijkheden over: een technisch mankement of een aanslag. De Nederlandse piloot jan Cocheret zegt tegen de NOS over het zo plotseling van de radar verdwijnen van de Maleisische Boeing 777: "Eerder is ook een toestel van Transworld Airlines ineens verdwenen, waarbij het vermoeden was dat het in de lucht is ontploft door reststoffen in de centrale tank." Volgens hem hebben de meeste toestellen die de laatste jaren plotseling zijn verdwenen aanvankelijk nog wel signalen uitgezonden. Cocheret weet dat de luchtvaartwereld er alles aan zal doen om in ieder geval de vluchtrecorders te vinden.

Malaysia Airlines heeft een goede naam op het gebied van veiligheid. Maar de BBC bracht volgens de omroep naar buiten dat de financiële positie van de vliegtuigmaatschappij niet zo best zou zijn. Daarnaast is nog de mogelijkheid van een aanslag. Vooral het bericht dat twee passagiers met gestolen paspoorten aan boord zouden zijn gekomen, doet vermoeden dat er mogelijk ook sprake van terrorisme kan zijn. Maar er is tot nog toe geen groep geweest die het ongeluk als aanslag heeft opgeëist. De VS onderzoeken nu of sprake is van een terroristische aanslag.

Vliegtuig met 237 personen vermist

Het  vliegtuig van Malaysia Airlines met aan boord 227 passagiers en 12 bemanningsleden is boven de Zuid-Chinese Zee vermist geraakt. Het contact met de verkeersleiding is vannacht helemaal verloren geraakt. Dit meldden verschillende media zaterdag. Aan boord bevindt zich ook een 50-jarige Nederlandse vrouw uit Amsterdam. De passagiers hadden 14 verschillende nationaliteiten. Volgens Malaysia  Airlines is de gezagvoerder een ervaren piloot die al sinds 1981 voor de luchtvaartmaatschappij werkt en al meer dan 18.000 vlieguren op zijn naam heeft staan.

Olievlekken

Inmiddels is bekendgeworden dat gevechtsvliegtuigen van de Vietnamese luchtmacht op zee twee grote olievlekken hebben waargenomen. Mogelijk zijn deze afkomstig van dit passagiersvliegtuig, zo meldt persbureau AP. In de wateren tussen Maleisië en Vietnam is een grote zoekactie aan de gang.

Het vliegtuig vertrok vrijdagavond uit Kuala Lumpur en was op weg naar Peking. Vannacht verdween plotseling alle contact met het vliegtug. Vliegmaatschappij Malaysia Airline staat bekend als een van de veiligste maatschappijen in Azië. en de Boeing 777 geldt als een zeer betrouwbaar toestel.

Categorie: