zondag, 2. november 2014 - 10:51 Update: 02-11-2014 11:36

VVD zakt weer in de peilingen

VVD zakt weer in de peilingen
Den Haag

Uit de nieuwste peiling van Maurice de Hond blijkt dat de VVD deze week 2 zetels is gezakt en van 26 naar 24 zetels teruggaat.

Het verlies van de zetels zal vooral komen door de ophef over de extra betaling (642 miljoen euro) aan Brussel, de voorstellen rondom de bijtelling van de leaseauto en de extra te betalen belasting over 2014. De partij die hiervan profiteert is de PVV. Wilders krijgt er een zetel bij en staat nu op 28 zetels. Dat zijn er 13 meer dan bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 en 8 meer dan twee maanden geleden.

Verder wint D66 een zetel en komt uit op 21 zetels.  CDA, SP en PvdA behouden hetzelfde aantal zetels en blijven op respectievelijk 23, 17 en 12 zetels staan.

Dat de positie van Rutte en minister Dijsselbloem van Financiën bij de kiezers aan het verzwakken is, blijkt vooral uit de antwoorden op vragen over de extra afdracht van meer dan 600 miljoen euro aan de Europese Unie. De overgrote meerderheid van de kiezers denkt dat Rutte en Dijsselbloem een toneelstukje opvoerden en wel degelijk op de hoogte waren dat er nog zo'n groot bedrag naar Brussel zou moeten worden overgemaakt. Drie kwart van de kiezers denkt ook dat het bedrag in zijn geheel betaald wordt.

Miljonairsbelasting
Uit de peiling van De Hond blijkt verder dat het onderwerp miljonairsbelasting waar GroenLinks mee komt veel kiezers aanspreekt. 84 procent van de kiezers van de PvdA is daarvoor  (vrijwel hetzelfde percentage als die van de SP). Kiezers van de VVD zijn er voor 39% voor. In totaal is twee derde deel van de kiezers voor.

Provincie:
Tag(s):