maandag, 24. november 2014 - 14:10 Update: 24-11-2014 14:17

Waterschappen:loos geen melk in sloten of riool

Waterschappen:loos geen melk in sloten of riool
Foto: Archief EHF
Meppel

Waterschappen waarschuwen maandag veehouderijen om de koeienmelk niet te lozen op het oppervlaktewater of in het riool. ‘Melk lozen op het riool zorgt voor storingen op de zuiveringen of zelfs het volledige ‘doodvallen’ van de zuivering. Dan zijn we nog veel verder van huis’, waarschuwt dagelijks bestuurder Karst Spijkervet van waterschap Reest en Wieden in het Drentse Meppel.

De vogelgriep heeft ook gevolgen voor gemengde bedrijven, die naast pluimvee ook melkkoeien hebben. Het vervoerverbod voor gemengde bedrijven waar pluimvee aanwezig is, geldt ook voor het ophalen van de melk uit melktanks, wanneer op deze bedrijven eveneens melkvee aanwezig is. 

In de meeste gevallen is de capaciteit van deze tanks voldoende om de melk een tijd te kunnen opvangen. Als de tank vol is, mag de melk in géén geval op het riool of oppervlaktewater worden geloosd. Dan moet contact worden opgenomen met de zuivelfabriek of LTO.

‘Melk lozen op het oppervlaktewater betekent vissterfte en kan ook betekenen dat verdere verspreiding van het virus via het oppervlaktewater niet is uit te sluiten’, aldus Spijkervet.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: