vrijdag, 24. oktober 2014 - 16:48 Update: 24-10-2014 17:07

Werkstraf geëist voor rapper om doodsbedreiging Wilders in filmpje

Werkstraf geëist voor rapper om doodsbedreiging Wilders in filmpje
Foto: Archief EHF
Den Haag/Sneek

Vrijdag heeft de officier van justitie in Den Haag een werkstraf van 80 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden geëist tegen een 27-jarige rapper uit Sneek.

De man plaatste op 18 maart dit jaar een videoclip op Youtube waarin hij PVV-fractievoorzitter Geert Wilders bedreigde. Wilders deed vervolgens aangifte.

In de videoclip is te zien hoe twee gemaskerde mannen een man met een blonde pruik op onder schot houden, een zak over het hoofd trekken en meevoeren naar een derde, eveneens gewapende man. Daar wordt hij in geknielde houding neergezet en worden twee vuurwapens tegen zijn hoofd gehouden.

Aan het einde van de clip wordt het beeld zwart en klinkt er een schot. De videoclip werd een week na de gemeenteraadsverkiezingen gepost. Op die avond deed Geert Wilders in een Haags café uitlatingen over Marokkanen. In de media vertelde de rapper dat hij Wilders met zijn videoclip een koekje van eigen deeg wilde geven omdat hij wil dat Wilders stopt met het beledigen van moslims. Volgens de verdachte was het bedoeld om te choqueren en was het geen bedreiging.

Volgens de officier van justitie is er wel degelijk sprake van een doodsbedreiging aan het adres van Geert Wilders. De combinatie van teksten en beelden drukt uit dat er een einde komt aan het levensverhaal van Wilders. Daarbij wordt niet minder dan een executie gesuggereerd. Wat het OM betreft kan de rapper zich niet verschuilen achter het argument dat het schieten zelf buiten beeld gebeurd. Dat doet aan het bedreigende karakter namelijk niet af.

Het OM rekent het de verdachte ernstig aan dat deze door zijn handelen Geert Wilders angst heeft aangejaagd. Bovendien ondermijnen feiten als deze het onbelemmerd functioneren van de parlementaire democratie. Vrijheid van meningsuiting is wat het OM betreft een groot goed, maar mag nooit een dekmantel vormen voor doodsbedreigingen.

De videoclip is nog altijd te zien op Youtube en daarom vroeg de officier van justitie aan de rechtbank om de verdachte ook als bijzondere voorwaarde op te leggen dat hij de videoclip van zijn Youtube account moet verwijderen. De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

 

Provincie: