vrijdag, 29. mei 2015 - 11:42 Update: 29-05-2015 16:58

'Economisch herstel gaat in de versnelling'

Foto van eurobiljetten geld | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok is in mei 2015 een stuk beter dan in april, maakt CBS vandaag bekend. Vanaf de zomer van 2013 tot het voorjaar van 2014 verbeterde de conjunctuur continu, daarna ging de verbetering stapsgewijs. In mei versnelt het economisch herstel echter aanzienlijk.

De Conjunctuurklok van CBS is een hulpmiddel voor het bepalen van de stand en het verloop van de Nederlandse conjunctuur. In de conjunctuurklok komt vrijwel alle belangrijke economische informatie samen die CBS tijdens de afgelopen maand c.q. het afgelopen kwartaal heeft gepubliceerd.  

Producenten opnieuw positiever, consumenten ook weer positief

Het vertrouwen van de ondernemers in de industrie is in mei verder toegenomen en bereikte het hoogste niveau in ruim 4 jaar tijd. Producenten in de industrie waren vooral positiever over hun orderportefeuille. Ze waren ook iets beter te spreken over de toekomstige productie.

Het vertrouwen van consumenten is weer terug op het niveau van maart. Er zijn iets meer optimisten dan pessimisten. In maart waren de consumenten voor het eerst sinds de zomer van 2007 weer positief. De koopbereidheid van consumenten was in mei wat minder negatief dan in april. Het oordeel over het economische klimaat veranderde nauwelijks. Zowel het producenten- als het consumentenvertrouwen ligt ruim boven het langjarig gemiddelde.

Categorie:
Tag(s):