vrijdag, 29. mei 2015 - 18:35

UEFA onverbiddelijk: Feyenoord bestraft voor racisme

UEFA onverbiddelijk: Feyenoord bestraft voor racisme
Foto: fbf
Rotterdam

(ELF-Voetbal/BlikopNieuws) Feyenoord heeft een Europese thuiswedstrijd zonder publiek en een geldboete van in totaal honderdduizend euro opgelegd gekregen. Eind april kwam dit nieuws al naar buiten, maar toen kwam Feyenoord met een statement naar buiten dat de straf nog niet definitief was. Nu is dat wél het geval en worden de Rotterdammers bestraft voor vermeend racisme.

Dat heeft de tuchtcommissie van de Europese voetbalbond UEFA zojuist bekend gemaakt. De helft van de geldboete is bedoeld als straf voor racistische uitingen, oftewel het banaan-incident. Ondanks brieven van oud-spelers van Feyenoord, Salomon Kalou en Sekou Cissé, waarbij zij aangaven dat dit een al jaren bestaande sfeeractie is en géén uiting van racisme betreft, is de UEFA onverbiddelijk gebleken. 

Scheidsrechter C;ément Turpin

​Het voorval vond plaats op 26 februari, in de met 1-2 verloren thuiswedstrijd tegen AS Roma. Een week eerder werd er knap met 1-1 gelijkgespeeld in Rome. Net voor rust had scheidsrechter Clément Turpin (foto, hieronder) het duel kort stilgelegd, omdat er een plastic banaan op het veld was gegooid. Die moest eerst worden verwijderd door de vierde official. Voorzitter Sepp Blatter van de FIFA sprak een dag later via twitter ook zijn afschuw uit over de in zijn ogen racistische daad.

Het zal minimaal een jaar duren voordat fans van Feyenoord niet naar De Kuip kunnen. Feyenoord verspilde dit seizoen op de valreep plaatsing voor Europees voetbal via de reguliere competitie. In de play-offs werd de Rotterdamse club vervolgens uitgeschakeld door SC Heerenveen.

Categorie:
Tag(s):