donderdag, 4. juni 2015 - 10:10 Update: 04-06-2015 11:43

CBS: Forse stijging van de inflatie in mei is vrijwel volledig te wijten aan de meivakanties

CBS: Inflatie piekt door meivakanties
Foto: Archief EHF
Den Haag

De inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) is in mei gestegen naar 1,1 procent. Dit is het hoogste niveau in de afgelopen 7 maanden.

In april was de prijsstijging voor consumenten nog 0,6 procent. Dit maakt CBS vandaag bekend.

De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP), die gebruikt wordt voor het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank, is gestegen naar 0,7 procent in mei. Dat is 0,7 procentpunt hoger dan in april.

Prijsontwikkeling van vakanties en vliegreizen verhogen inflatie

De forse stijging van de inflatie in mei is vrijwel volledig te wijten aan de vakantiereizen, vliegtickets en accommodaties. Omdat Pinksteren in de maand mei viel en vorig jaar in juni, waren er dit jaar meer vakanties in de maand mei. Dit zorgde voor een hogere vraag naar vakantiereizen en vliegtickets en in vakantieperiodes worden hogere prijzen gerekend. De verhoging van de inflatie hierdoor heeft geen structureel karakter.

Inflatie zonder energie, voeding, alcohol en tabak stijgt naar 1,8 procent

Omdat de prijsontwikkeling van energie en voeding sterke fluctuaties kent en omdat de prijzen van alcohol en tabak vaak worden verhoogd door belastingmaatregelen, wordt ook gekeken naar de inflatie exclusief deze productgroepen. De inflatie volgens deze maatstaf steeg in mei met 0,7 procentpunt naar 1,8 procent. Dat is een 0,7 procentpunt hoger dan de inflatie volgens de CPI.

Categorie: