donderdag, 11. juni 2015 - 20:18 Update: 11-06-2015 22:17

Oppositie loopt niet warm voor overleg belastingplan in 'achterkamertjes'

Kabinet wil alleen in achterkamertjes over nieuwe belastingplan praten
Den Haag

Er komt voorlopig geen debat over het nog geheime belastingplan van het kabinet. De oppositiepartijen wilden dat wel, maar het verzoek voor een debat over het plan met de premier werd geblokkeerd door de regeringspartijen. De oppositiepartijen zelf lopen nog niet warm om vertrouwelijk te gaan onderhandelen over een belastingherziening.

De oppositiepartijen kwamen wel met een eis. Ze willen dat het kabinet de belastingplannen van VVD en PvdA openbaar maakt. Dit schrijft de NOS donderdag. Maar Rutte wil niet dat het belastingplan nu al openbaar gemaakt wordt. Als het plan openbaar gemaakt wordt, heeft het volgens de premier minder kans van slagen. Wel nodigt hij alle oppositiepartijen uit om 'in de achterkamertjes' mee te praten. De premier denkt dat dat de enige manier is om een brede meerderheid in de Eerste Kamer en Tweede Kamer te creëren, die het nieuwe belastingstelsel  gaat steunen.

Maar de oppositie is voorlopig nog niet zo in voor deze geheime gesprekken. Wat Arie Slob van de ChristenUnie betreft moeten eerste de hoofdlijnen van het plan bekend worden gemaakt. Dan pas kan er gepraat worden over eventuele steun aan dit plan. Slob: 'Anders leg ik de uitnodiging van het kabinet naast me neer.'  En SP-leider Roemer: 'Ik wil openheid, anders wordt het sowieso helemaal niks.'  En ook bij het CDA is er weinig animo om in achterkamertjes te gaan onderhandelen. CDA-leider Buma tegen de NOS: 'Ik zal uit beleefdheid op de uitnodiging ingaan, maar ik ga er niet inhoudelijk over praten en onderhandelen.'