maandag, 15. juni 2015 - 8:40 Update: 15-06-2015 18:18

Omnummeren naar IBAN kan via www.overopiban.nl

Nieuwe IBAN-omnummertool online
Amsterdam

Voor consumenten die oude bankrekeningnummers willen omzetten naar de langere IBAN-nummers hebben de banken weer hun eigen IBAN-omrekendienst online gezet.

Op de site www.OveropIBAN.nl kunnen consumenten een oud rekeningnummer invullen en zo het IBAN-nummer achterhalen. Dit melden verschillende media maandag.

In april van dit jaar stopten de banken nog met de omnummerdienst. Volgens hen kenden de consumenten hun IBAN-nummer inmiddels wel en de site onderhouden zou miljoenen kosten. Maar vanwege de wildgroei aan onbetrouwbare niet-officiële tools hebben de banken besloten om de dienst toch weer te gaan aanbieden. Consumenten werden geconfronteerd met onbetrouwbare websites die door criminelen waren gemaakt, waardoor het overgeboekte geld naar de rekening van de criminelen ging.

Bovendien kregen de banken zo veel kritiek op het feit dat ze gestopt waren met hun eigen omnummerdienst dat ze besloten om met een nieuwe simpelere dienst te komen. Via de nieuwe tool is het vrij makkelijk om met het oude banknummer en de naam van de bijbehorende bank het juiste langere bankrekeningnummer te achterhalen. Maar consumenten kunnen het beste gewoon de ander om zijn of haar IBAN vragen, adviseert De Nederlandsche Bank (DNB).

De afkorting IBAN staat voor International Bank Account Number. De rekeningnummers zijn onderdeel van de standaardisering van het Europese betalingsverkeer.

Categorie:
Tag(s):