maandag, 15. juni 2015 - 14:49 Update: 15-06-2015 18:15

Jongen (17) krijgt 2 jaar cel en jeugd-TBS voor moord straatmuzikant

Twee jaar cel en jeugd-TBS voor moord op straatmuzikant Zwolle
Foto: Archief EHF
Zwolle

De 17-jarige jongen, die in december 2014 een straatmuzikant met 29 messteken ombracht en een omstander bij een winkelcentrum in Zwolle zwaar verwondde met zijn mes, is maandag door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot de maximale jeugddetentie van 2 jaar en jeugd-TBS.

De rechtbank Overijssel oordeelt dat de jongen sterk verminderd toerekeningsvatbaar is en behandeld moet worden binnen deze vorm van jeugd-TBS. Ook moet er aan de nabestaanden en het slachtoffer schadevergoedingen betaald worden van in totaal ruim €14.000,-.

Neersteken straatmuzikant en omstander

De jongen stak op woensdagavond 2 december 2014 een straatmuzikant neer buiten bij het winkelcentrum in de Zwolse wijk de Aa-landen. De straatmuzikant vluchtte de supermarkt Jumbo in, waarop de jongen hem achtervolgde en weer op hem instak. 

Daarna viel de 17-jarige jongen een omstander aan omdat hij de jongen aansprak. De straatmuzikant overleed later in het ziekenhuis aan de in totaal 29 messteken. De omstander raakte zwaar gewond.

Voorbedachte rade

De rechtbank oordeelt dat hij handelde met voorbedachte raad. Na een ruzie met een medebewoner bij zorginstelling van het RIBW Overijssel ging de jongen met een mes op pad. Op het moment dat hij het mes pakte, nam hij het besluit om ‘de eerste de beste’ neer te steken.

Provincie: