maandag, 22. juni 2015 - 10:20 Update: 22-06-2015 10:49

GroenLinks gaat niet mee met btw-plannen kabinet

GroenLinks gaat niet mee met btw-plannen kabinet
Foto: Archief EHF
Den Haag

Het kabinet wil de btw voor alles behalve levensmiddelen verhogen van 6 naar 21 procent. Maar GroenLInks ziet niets in de plan als onderdeel van de hervorming van het belastingstelsel.

Fractieleider van GroenLinks, Jesse Klaver, noemt de verhoging van de btw een 'botte maatregel met veel ongewenste bijeffecten', die 'het openbaar vervoer, medicijnen, cultuur en arbeidsintensieve diensten zoals kleermaker, fietsenmaker en schoenmaker veel duurder maakt'.

Klaver wil de fiscale hervorming betalen door belastingen op milieuvervuiling te verhogen en belastingontwijking van multinationals aan te pakken. Dit melden verschillende media.

GroenLinks wil voor 2 miljard euro de energiebelasting verduurzamen en vrachtverkeer, vlees, het bebouwen van open ruimte en het lozen van restwarmte zwaarder belasten. Bedrijfseigenaren meer laten betalen en belastingontwijking door grote bedrijven aanpakken moet 1 miljard opleveren.

Klaver vindt ook dat niet alle opbrengsten van de herziening in de lastenverlichting moeten worden gestopt. Het moet ook ingezet worden om de koopkracht van uitkeringsgerechtigden te verbeteren. En er moet een deel gaan naar publieke diensten zoals de (thuis)zorg.

Provincie: