donderdag, 25. juni 2015 - 19:08 Update: 25-06-2015 19:13

Internationaal netwerk cybercrimininelen opgerold

Internationaal netwerk cybercrimininelen opgerold
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Nederland heeft samen met zes andere landen een belangrijk netwerk van cybercriminelen opgerold. Deze criminelen exploiteerden malware waarmee ze in de hele wereld banksystemen aanvielen. Het Joint investigation team (JIT) werd ondersteund door Europol en Eurojust.

In het Joint investigation team werkten Nederland, Oostenrijk, België, Finland, Groot Brittanië en Noorwegen samen. De resultaten zijn vandaag in Wenen bekendgemaakt. Internationaal zijn 60 verdachten gearresteerd. De cybercriminelen veroorzaakten een schade van minimaal 2 miljoen euro.

Een aantal servers die de criminelen gebruikten, stond in Nederland. Minimaal 150 Nederlanders werd slachtoffer: particulieren en bedrijven. Velen van hen hebben aangifte gedaan. In Nederland zijn zo’n 40 verdachten aangehouden, nog vier verdachten zitten vast.

Malware

De cybercriminelen die het team op het spoor kwam, gebruikten Zeus en SpyEye-malware. Met deze software kregen ze toegang tot de systemen van banken. Ze pasten de malware voortdurend aan, zodat de verdediging van de banken een aantal malen werd gepasseerd.

Specialisten

De cybercriminelen werkten samen via een soort ondergrondse marktplaats op internet. Daar ontmoetten ze elkaar, ieder met een eigen specialisme. Ze pasten malware aan, infecteerden banknetwerken daarmee, oogsten bankgegevens en wasten het geld wit via zogeheten geldezels. Dat zijn mensen, vaak naïve jongeren of mensen met schulden, die hun bankrekening en pincode tegen een geringe betaling laten misbruiken door criminelen.

Aangifte essentieel

Inge Philips, plaatsvervangend hoofd van de landelijke recherche van de Nederlandse politie, was bij de persconferentie in Wenen. Philips: ‘In mijn korte dankwoord heb ik de Europese burgers bedankt die aangifte doen. Dat burgers aangifte doen, is essentieel voor onze onderzoeken. Ook heb ik de scherpte van de Oostenrijkse politie geprezen. Want het is allemaal begonnen dankzij een attente burger die zo’n twee jaar geleden aangifte deed. Dit was een klein signaal, maar het werd opgepikt door de Oostenrijkse politie.’

Verschillende landen

Europol bracht die landen bij elkaar waar mogelijk daders of slachtoffers waren. Die vormden het Joint investigation team. De afgelopen twee jaar zijn dankzij het team in verschillende landen onderzoeken en invallen gedaan. Ook met de VS en de Oekraïne is samengewerkt. Vorige week nog zijn in de Oekraïne zes mensen aangehouden en acht huizen doorzocht. Computerapparatuur die daarbij in beslag is genomen, wordt nog onderzocht.

Schakeltje

Philips is zeer tevreden over de snelle en efficiënte samenwerking binnen dit team en met de Nederlandse banken. ‘Door de snelle reactie van banken, is heel veel schade voorkomen. Het lijkt soms of criminelen op internet straffeloos kunnen werken. Maar politie en justitie kunnen ook internationaal snel onderling informatie uitwisselen en net zo snel met elkaar schakelen als die criminelen. Dus waar je ook bent, en al ben je maar 

Provincie:
Blik op 112: