vrijdag, 26. juni 2015 - 14:14 Update: 26-06-2015 14:21

Minister Blok maakt bouw eigen woning nog makkelijker

Minister Blok maakt bouw eigen woning nog makkelijker
Foto: Archief EHF
Den Haag

Minister Blok van Wonen en Rijksdienst geeft particulieren die zelf hun woning willen bouwen of een bestaande woning willen verbouwen meer vrijheid bij het ontwerpen van de woning en om de hoogte van de plafonds of de omvang van badkamer of toilet te bepalen. Dit meldt het ministerie van Wonen en Rijksdienst vrijdag.

Het wordt hierdoor voor particulieren eenvoudiger om een huis op een vrije kavel te realiseren of een oud gebouw te transformeren naar een eigen woning. Dit staat in het gewijzigde bouwbesluit dat per 1 juli van kracht is. De wijzigingen zijn vrijdag gepubliceerd in de Staatscourant.

De eisen voor nieuwe studentenhuisvesting en zorghuisvesting worden ook vereenvoudigd. Zo vervalt de verplichting dat er een balkon of tuin aanwezig moet zijn. Een afsluitbare berging moet geschikt zijn voor fietsen en/of scootmobielen. Voor een studentenwoning wordt de minimale oppervlakte teruggebracht van 18 naar 15 m2. Hierdoor wordt het makkelijker voor investeerders om nieuwe huisvesting voor studenten en ouderen te realiseren.

In samenspraak met organisaties van gehandicapten zijn verder de voorschriften voor de toegankelijkheid van nieuwe gebouwen met een publieksfunctie (zoals een voetbalstadion, bioscoop of theater) aangescherpt. De hoofdingang hoort altijd rolstoeltoegankelijk te zijn. Voor de ruimte binnen in zo’n gebouw moet voortaan 80% toegankelijk zijn, voor winkels wordt dat 60%. Waar deze eisen technisch niet mogelijk zijn blijft de huidige eis van 40% gelden.

Provincie:
Tag(s):