vrijdag, 3. juli 2015 - 9:33

Blikseminslag zorgt voor brand in Marum en Vlagtwedde

Blikseminslag zorgt voor brand in Marum en Vlagtwedde
Foto: fbf
Marum

Het onweer dat in de nacht van donderdag 2 op vrijdag 3 juli over de provincie trok, heeft op meerdere plekken voor brand gezorgd. De grootste brand was in Marum. Aan de Trimunterweg brak om even voor 0.00 uur brand uit in een stal van een veehouderij. De brand ontwikkelde zich snel, mede doordat het dak van de stal deels uit riet bestond. In de stal waren op dat moment 19 kalveren aanwezig. In eerste instantie ging de brandweer uit van een groter aantal stuks vee, maar deze bevonden zich in een loods achter de stal. Achtereenvolgens kon het vee uit de loods worden bevrijd en later ook het vee uit de brandende stal. Eén van de kalveren bleek dusdanig verwond te zijn dat de veearts een spuitje heeft toegediend.

De stal brandde volledig uit. Dankzij de inspanningen van het aanwezige brandweerpersoneel, in totaal drie bluswagens, een hoogwerker en het groot watertransport, konden de aangrenzende woning en de loods worden behouden. De werkzaamheden werden bemoeilijkt door dat er ter plaatse geen brandkranen voor handen zijn en bovendien was het portofoonverkeer lastig, vermoedelijk door een blikseminslag in één van de masten.

Maar de vele blikseminslagen leveren ook op andere plekken een aantal meldingen op, hetgeen een flinke drukte voor de Meldkamer in Drachten betekende. Zo was er in Vlagtwedde een woningbrand met schade aan het dak tot gevolg en een schuurbrandje in Bad Nieuweschans. Ook was er een aantal (automatische) brandmeldingen, die allen loos alarm bleken (maar waarschijnlijk wel door het onweer veroorzaakt werden) en tot slot was er een melding van een dakbrand bij het gebouw van de DUO, langs de ringweg in Groningen. Ook dit bleek na onderzoek loos alarm te zijn.

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):