zaterdag, 11. juli 2015 - 11:22 Update: 11-07-2015 13:10

Minister Koenders houdt toespraak bij herdenking val Srebrenica

Duizenden herdenken val moslimenclave Srebrenica
Foto: RVD
Protocari

In Protocari in Bosnië zijn duizenden mensen bijeengekomen voor de herdenking van de val van moslimenclave Srebrenica, vandaag 11 juli precies 20 jaar geleden.

Na de val werden werden 8000 moslimmannen en -jongens door de Bosnisch-Servische troepen van generaal Mladic vermoord. Dit melden meerdere media zaterdag.

De plechtigheid is om 09.00 uur begonnen in he Protocari Memorial Center, de  voormalige basis van Dutchbat in Bosnië-Herzegovina. Minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, is hierbij aanwezig en zal een toespraak houden. Ook de Servische premier Vucic, de Turkse premier Davutoglu en oud-president Clinton zijn erbij. Minister Koenders sprak vrijdag al met nabestaanden. Tijdens de plechtigheid zullen de stoffelijke overschotten van de 133 slachtoffers die het afgelopen jaar zijn geïdentificeerd worden begraven.

Ook in Amsterdam, Drenthe en Den Haag staan verscheidene organisaties stil bij de herdenking. Zo wordt in Amsterdam-Noord vanmiddag een symposium gehouden met het thema '20 jaar na Srebrenica: welke les geleerd? En bij  de jaarlijkse herdenking in Den Haag houdt onder meer Salih PaEíalic, die de val van de enclave heeft overleefd, een toespraak.

Vanavond van 18.40 tot 19.30 uur wordt op NPO 2 en NOS.nl het programma '20 jaar na Srebrenica' uitgezonden met een terugblik op de herdenking.

Categorie: