dinsdag, 28. juli 2015 - 18:10 Update: 28-07-2015 22:35

50.000 dahlia's vormen zelfportret Van Gogh op Museumplein

Selfie van Van Gogh met 50.000 dahlia's op Museumplein
Foto: St. Bloemencorso Zundert
Amsterdam/Zundert

Dinsdag zijn de Zundertse corsobouwers in Amsterdam op het Museumplein begonnen met de bouw van een groot dahliatableau met een zelfportret van Vincent van Gogh pal naast het Van Goghmuseum.

Zundert, de geboorteplaats van Vincent van Gogh, herdenkt het 125e sterfjaar door het jaarlijkse bloemencorso geheel te wijden aan leven en werk van de beroemde schilder. 

Dahliatableau met zelfportret

Op 29 juli is het Vincents 125-ste sterfdag. De Zundertse corsogemeenschap bouwt het dahliatableau met dahlia's die letterlijk komen van Vincents geboortegrond op de plek achter zijn ouderlijk huis, naast de beek, waar hij als kind ronddwaalde op ontdekkingstocht in de natuur.

Het tableau meet 8 bij 8 meter en bevat zo’n 50.000 dahlia’s. Net zoals de corsowagens van het corso is het dahliatableau een vrijwilligersproject van de Zundertse gemeenschap.

Op dezelfde dag dat in Amsterdam het tableau staat, wordt in Auvers-sur-Oise (F), waar Vincent overleed, de sterfdag van de schilder herdacht met de presentatie van de Van Goghatlas en zullen enkele nazaten van Vincent van Gogh zonnebloemen en dahlia’s leggen op het graf van Vincent en zijn broer Theo.

Provincie: