dinsdag, 25. augustus 2015 - 9:23 Update: 25-08-2015 10:12

Vermiste visser na 46 jaar geïdentificeerd

Vermiste visser na 46 jaar geïdentificeerd
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Urk

De politie heeft het stoffelijk overschot van een onbekende man geïdentificeerd dat in 1968 op het eiland Schiermonnikoog werd aangetroffen en begraven.

Sinds oktober 2011 loopt het project DNA-databank Vermiste Personen. Het project startte met het in kaart brengen van alle graven van niet-geïdentificeerde lichamen in Nederland. Inmiddels zijn de eerste Nomen Nescio’s (onbekende doden) opgegraven. Het project van de politie is een eenmalige inhaalslag voor onbekende stoffelijke overschotten begraven tussen 1920 en uiterlijk 2008, waarvan nog geen DNA-materiaal opgenomen is in de DNA-databank voor Vermiste Personen en van vermissingen uit deze periode.

Cold Case Team

Nabestaanden van 32 Urker vissers die op zee vermist raakten, konden onlangs aan (forensisch) rechercheurs van het Cold Case Team Midden Nederland hun DNA afstaan. Het afgenomen DNA materiaal werd vanuit de politie overgedragen aan het Nederlands Forensische Instituut. Vorige maand is het afgenomen DNA materiaal vanuit de politie overgedragen aan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Het NFI is op dit moment bezig met het verwerken en het uitvoeren van de onderzoeken van het ingeleverde materiaal. Dit onderzoek kost tijd en zal zeker nog een paar maanden in beslag nemen.

DNA-match

Toch is er nu al een resultaat te melden. Op woensdag 12 augustus 2015 heeft het NFI bericht dat het DNA van een familielid van een in 1968 vermiste Urker visser overeenkomt met een man die tot op heden als onbekende dode begraven ligt op Schiermonnikoog. De familie is inmiddels van deze match op de hoogte gebracht.

Provincie:
Tag(s):