donderdag, 10. september 2015 - 11:21 Update: 13-09-2015 19:00

Nederlanders blijven op vakantie ook gewoon online

Internet gaat bij 90% vakantiegangers mee op vakantie
Foto: fbf
’s-Hertogenbosch

Internet is onmisbaar op vakantie. Twee derde houdt bij het kiezen van de accommodatie rekening met wifi. En maar liefst negen op de tien vakantiegangers zijn online tijdens de vakantie.

E-mail en WhatsApp worden dagelijks bijgehouden door ruim 40%. Het gemak waarmee vakantiegangers online kunnen zorgt dat één op de drie tijdens vakantie werkt. Drie op de tien werken meer dan vorig jaar, terwijl ze dit helemaal niet prettig vinden. Dit blijkt uit marktonderzoek van onderzoeksbureau Multiscope onder 1.005 Nederlandse consumenten.

Online vooral via smartphone

Bijna 9 op de 10 (86%) Nederlanders zijn online op vakantie. In 2014 was dit nog 80%. De smartphone wordt hiervoor het meest gebruikt (79%). Twee derde van de Nederlanders zet wel roaming uit als ze op vakantie gaan. Wifi op de vakantieaccommodatie blijft belangrijk. Twee derde houdt bij de oriëntatie rekening met wifi op de accommodatie.

In 2014 was dit nog 60%. Een op de zeven vakantiegangers let hier minder op en regelt extra mobiel internet. Overigens bezocht in 2011 nog 37% een internetcafé. Nu is dit slechts 6%. Een derde heeft door internet wel het gevoel dat ze niet echt weg zijn. En Nederlanders vinden het ook soms vervelend als anderen in het reisgezelschap met hun smartphone in de weer zijn (62%).

Vooral mailen en whatsappen

De helft van de vakantiegangers heeft door internet op vakantie vaker contact dan vroeger met familie en vrienden. De belangrijkste reden om online te gaan is dan ook om privé mail en WhatsApp bij te houden. Dagelijks checkt 43% privé mail en 42% is dagelijks bezig met WhatsApp.

Privé-mail (85% minimaal een keer per week) en WhatsApp (80%) worden het meest frequent gebruikt, maar daarnaast zijn vakantiegangers vooral online om iets specifieks op te zoeken (84% minimaal een keer per week), de weersverwachting te bekijken (82%) of het nieuws te volgen (75%). De helft van de vakantiegangers controleert zijn saldo online tijdens de vakantie. 

Categorie:
Provincie: