maandag, 21. september 2015 - 16:45 Update: 21-09-2015 16:52

Gerechtshof Amsterdam past planning niet aan in hoger beroep zaak Badr Hari

Gerechtshof Amsterdam past planning niet aan in hoger beroep zaak Badr Hari
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Het gerechtshof in Amsterdam gaat de voorgenomen planning om de hoger beroepzaak van Badr Hari op 15 oktober 2015 weer te vervolgen niet aanpassen. Dit meldt het gerechtshof maandagmiddag.

'Op die dag zal de zaak worden gesloten en zal worden meegedeeld dat het hof uitspraak zal doen op 29 oktober 2015. De zitting van 15 oktober 2015 betreft een formaliteit. Het hof ziet in de recente ontwikkelingen geen aanleiding de planning aan te passen. Het heeft daartoe tot op heden ook nog geen verzoeken ontvangen', aldus het gerechtshof.

Afgelopen vrijdag 18 september jl. behandelde het gerechtshof Amsterdam de vordering van het Openbaar Ministerie tot opheffing van de schorsing van de voorlopige hechtenis van de verdachte Badr Hari. Hari bevindt zich sinds 22 januari 2013 op vrije voeten. De rechtbank heeft zijn hechtenis toen voor onbepaalde tijd geschorst. De argumenten voor en tegen opheffing van de schorsing

De advocaat-generaal vreest dat de verdachte zich na de uitspraak van het hof niet meer zal melden om een eventuele gevangenisstraf te ondergaan. De verdachte woont immers in Marokko. De verdediging bracht hier tegenin dat geen reden voor die vrees bestaat. De verdachte is tot nu toe steeds verschenen ter zitting. Bovendien woont zijn familie in Nederland en reist hij zelf de hele wereld over. Het zal dan ook niet moeilijk zijn hem te vinden. Een ander argument was dat Hari op zaterdag 19 september 2015 zou deelnemen aan een kickboksgala in Marrakesh.

De beslissing van het hof

Het hof heeft de vordering tot opheffing van de schorsing afgewezen, omdat het enkele feit dat de verdachte in Marokko woont onvoldoende reden is om de verdachte nu weer vast te zetten.

De mededelingen van mr. Ficq

Het hof heeft vandaag kennis genomen van de mededeling van mr. Ficq dat haar achteraf is gebleken dat het toernooi in Marrakesh al voor de zitting van vrijdag was uitgesteld en dat zij het hof daarover onopzettelijk onjuist heeft geïnformeerd. Ook heeft het hof kennis genomen van haar mededeling dat zij zich terugtrekt als advocaat van de verdachte.