donderdag, 24. september 2015 - 16:46

Vier jaar celstraf geëist voor dodemansrit grachten Amsterdam

Vier jaar celstraf geëist voor dodemansrit grachten Amsterdam
Foto: EHF
Amsterdam

Tegen een 30-jarige man heeft het OM vandaag een celstraf geëist van vier jaar waarvan zes maanden voorwaardelijk. Het OM verwijt de man meerdere malen poging zware mishandeling, poging doodslag, verlaten plaats ongeval, gevaarlijk verkeersgedrag en creditcardfraude. Ook heeft het OM een ontnemingsvordering aangekondigd en een rijverbod van twee jaar gevraagd.

In een onderzoek naar creditcardfraude wilden twee politieagenten in burger op 8 maart 2014 de 30-jarige man in de binnenstad van Amsterdam aanhouden. De verdachte die in een auto zat, gaf gas en reed hard weg. Daarbij werd één van de agenten minimaal 20 meter meegesleurd.

Dodemansrit

Vervolgens volgde volgens de officier van justitie ‘een dodemansrit over de grachten van Amsterdam’. De verdachte zou meerdere fietsers hebben geraakt en voetgangers moesten wegspringen. De rit eindigde met een behoorlijke aanrijding tegen de auto van de heer Moszkowicz waarin hij met zijn dochter zat. De verdachte vluchtte te voet maar kon snel worden aangehouden.

Lak aan andermans levens

Het gaat volgens de officier van justitie om ernstige verwijten, waarbij de verdachte geen enkel respect heeft getoond voor andermans lijf, leven en eigendommen. De officier van justitie in zijn requisitoir: ’Hij heeft de veiligheid van willekeurige mensen, waaronder de politie, in groot gevaar gebracht. Om zo te rijden in die straat, dan heb je totaal lak aan andermans leven. Het is eigenlijk een wonder dat het niet veel erger is afgelopen.’