maandag, 28. september 2015 - 10:01 Update: 28-09-2015 13:01

Hogere accijns op alcohol moet kosten drankmisbruik vergoeden

'Zuiptaks' moet kosten drankmisbruik vergoeden
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Per jaar levert de accijns op alcohol de Nederlandse staat een miljard euro op, terwijl er jaarlijks drie miljard schade is door de gevolgen van alcohol.

En voor een glas bier wordt nog minder dan 10 cent belasting betaald. daarom stelt  Dick Trubendorffer, directeur bij GGZ en verslavingsdeskundig de zuiptaks voor. De invoering van de zogenoemde 'zuiptaks' zou alle kosten die worden gemaakt vanwege drankmisbruik en -ongelukken moeten vergoeden. Dit schrijft Metro maandag.

Trubendorffer in de krant: 'De bezuinigingen op Defensie zijn ook drie miljard”, zegt hij tegenover Metro. „We kunnen dus ons leger veel sterker maken als we de schadepost van alcoholmisbruik laten compenseren door degenen die daar aan verdienen. De alcoholdealers!'

De gevolgen van alcoholleed kosten ons jaarlijks drie miljard euro. Dan gaat het om ongelukken, criminaliteit, vandalisme, verzuim en ziekenhuisopnames. Producenten van alcoholhoudende dranken moeten volgens Trubendorffer verplicht worden om een structurele bijdrage te leveren aan die kosten. Volgens Trubendorffer is het belachelijk dat we voor regenwater in een flesje belasting moeten betalen en zo weinig voor alcohol. Wat hem betreft kan er op een glas bier 20 cent extra accijns worden geheven.

Trubendorffer in de krant: 'Alcohol is zo maatschappelijk geaccepteerd, dat we de schade ook maar voor lief nemen. Dat is een blinde vlek.'