woensdag, 30. september 2015 - 8:05 Update: 30-09-2015 13:31

'Huurverlaging voor duizenden huurders na wijziging WWS'

Duizenden huurders recht op huurverlaging
Foto: fbf
Amsterdam

Door de wijziging van het woningwaarderingsstelsel (WWS), het puntenstelsel waarmee de maximale huurprijs van een huurwoning wordt berekend, hebben duizenden huurders recht op huurverlaging vanaf oktober. Dit meldt de Woonbond op de website.

Het nieuwe puntensysteem waar de WOZ-waarde van een woning een grote rol gaat spelen gaat op 1 oktober in. Verschillende woningcorporaties hebben laten weten de huren te gaan verlagen, maar de Woonbond raadt huurders aan zelf ook te controleren of ze recht hebben op huurverlaging.

Lokaal vooral schommelingen in huurprijs

De gemiddelde maximale huurprijs blijft gelijk, maar lokaal kan er veel schommelen. Als de maximaal toegestane huur van een woning onder de prijs zakt die huurders nu betalen, hebben ze recht op huurverlaging. Specifiek huurders met een gepeperde huur die in een minder populaire wijk in een stad of in een krimpregio wonen maken daardoor kans op huurverlaging.

Diverse corporaties hebben al aangegeven de huren waar nodig te gaan verlagen. Mitros (bij 1838 huurders), Woonstad Rotterdam (bij 2500 huurders) en Staedion (bij 1415 huurders) zijn enkele voorbeelden. Ook commerciële verhuurders vallen voor hun sociale huurwoningen (aangeboden onder de 710,68) onder het woningwaarderingsstelsel.

Vesteda heeft al laten weten de huren waar nodig te verlagen. Alle verhuurders zouden de huren moeten verlagen daar waar huurders recht hebben op een lagere huur door de wijziging. Toch roept de Woonbond huurders op zelf te controleren of ze in aanmerking komen voor huurverlaging. Huurders hebben daarvoor wel de WOZ-waarde nodig van hun huurwoning. Die kunnen ze opvragen bij de gemeentelijke belastingdienst, of hun verhuurder. Vervolgens kunnen huurders op de website van de huurcommissie berekenen wat hun nieuwe maximale huurprijs is.

WOZ-punten

De WOZ-punten gaan de punten voor de categorieën schaarstegebied, woonomgeving en woonvorm vervangen. Ook de puntenaftrek voor eventuele hinderlijke situaties (zoals geluidsoverlast) komen te vervallen. De maximale toegestane huurprijs zal op veel plekken ook stijgen. Juist in populaire wijken, met een relatief hoge WOZ-waarde.

Dit betekent niet dat de huurprijs daar ineens omhoog kan. De huur mag jaarlijks maar 1 keer verhoogd worden, volgens een door het ministerie bepaald percentage. Door de hogere huurprijsgrens zullen de huurprijzen in populaire gebieden over meerdere jaren, hoger kunnen stijgen. De Woonbond maakt zich dan ook zorgen over het betaalbare aanbod in deze gebieden.

Categorie: