maandag, 12. oktober 2015 - 19:45

'Afgelopen week kwamen zo'n 2.500 asielzoekers ons land binnen'

Asielverzoeken voor Nederland verdubbeld
Foto: Archief FBF
Den Haag

Afgelopen week (5 oktober – 11 oktober) hebben zich ongeveer 2.500 asielzoekers in Nederland gemeld. Dat maakt het ministerie van Veiligheid en Justitie maandagavond bekend.

De wekelijkse instroom varieerde in de afgelopen weken tussen de 2.400 en 4.200, terwijl per week ongeveer 500 voormalige asielzoekers met een verblijfsvergunning – statushouders - uitstromen van COA-locaties, bijvoorbeeld naar woonvoorzieningen in gemeenten.

De reguliere opvangcapaciteit van het COA staat daardoor nog steeds onder grote druk. Deze druk brengt met zich mee dat mensen noodgedwongen worden verplaatst van crisisnoodopvang naar crisisnoodopvang. Ook de behoefte aan noodopvangplekken blijft dan ook onverminderd hoog. Vrijdag heeft het kabinet afspraken gemaakt met provincies en gemeenten om de doorstroom te bevorderen en te zorgen dat de COA-opvang weer gebruikt kan worden waarvoor hij is bedoeld: het opvangen van asielzoekers.

In de komende zes maanden zullen de gemeenten 10.000 statushouders opvangen in tijdelijke woonvoorzieningen. Daarnaast gaan we met provincies aan de slag om grootschalige noodopvang - zoals Heumensoord bij Nijmegen - te realiseren.

Lees alles over:
Provincie:
Tag(s):