dinsdag, 13. oktober 2015 - 22:55 Update: 14-10-2015 10:10

Oranje diskwalificeert zich voor EK 2016

Oranje diskwalificeert zich voor EK 2016
Foto: Archief EHF
Amsterdam

(Elfvoetbal/BlikopNieuws) Het Nederlands elftal ontbreekt volgend jaar op het EK. Tsjechië moest en zou verslagen worden, maar vooral in defensief opzicht leverde het Nederlands elftal een wanprestatie.

Het gemak waarmee Tsjechië uitliep naar een voorsprong van twee treffers was stuitend, de eigen treffer van Robin van Persie typerend voor de campagne die Oranje vanavond afsloot. De eindspurt kwam te laat: 3-2.

De boodschap vooraf was duidelijk: zelf winnen en hopen dat IJsland in Turkije zegeviert. Oranje begon hoopvol aan het cruciale duel in Amsterdam. Anwar El Ghazi zette Petr Cech direct aan het werk en vooral Memphis Depay zorgde vanaf links voor enig gevaar met zijn voorzetten. Tsjechië kwam er sporadisch uit en na acht minuten zorgde Jaroslav Plasil voor het eerste wapenfeit. De middenvelder schoot van afstand richting het doelgebied en de bal werd haastig weg geknikt door Jeffrey Bruma. 

Het eerste kansje voor Tsjechië bracht ook daarna paniek teweeg in de onervaren defensie van Oranje. De Tsjechen namen het initiatief over en stelden Oranje met snelle uitbraken op de proef. De grootste kansen kwamen echter na individuele fouten achterin. Zo verdedigde Virgil van Dijk slecht uit en liet Jeroen Zoet een bal uit zijn handen glippen. Het bleek uitstel van executie: de opgestoomde rechtsback Pavel Kaderábek verzilverde de derde grote kans die Tsjechië kreeg nadat aangever Jiri Skálak vogelvrij aan een rush kon beginnen.

Het bekende 'sprankje hoop'

Reden om nu écht volle bak te gaan? Niet echt. Het leek alsof Nederland nog een tandje terugschakelde en daar profiteerde Josef Sural van. Tomas Necid speelde zijn aanvalspartner vrij, waarop Sural eenvoudig voorbij Virgil van Dijk ging en koel de 2-0 maakte. Blind greep in door Jaïro Riedewald eruit te halen en Robin van Persie te brengen. Oranje kreeg weer iets meer grip en daarna bood Marek Suchý het inmiddels welbekende 'sprankje hoop' waar Oranje al maanden op teruggrijpt. Hij kreeg rood voor een tackle op de doorgebroken Memphis Depay. Van Persie verkwanselde de vrije trap en ook de andere pogingen om voor rust de aansluitingstreffer te maken gingen verloren.

Korte opleving

Tsjechië bleek niet van zins om de voorsprong te verspelen en haalde Necid naar de kant voor verdediger Vaclav Procházka. Oranje ging naarstig op zoek naar de 1-2 en kreeg via Robin van Persie en Memphis Depay ook goede mogelijkheden. De invaller gleed weg en Memphis schoot in kansrijke positie over. Het geloof in een ommekeer ebde na de missers langzaam weg en ook Tsjechië begon weer speldenprikjes uit te delen. 

Een halfuur voor tijd kwam breekijzer Bas Dost binnen de lijnen voor Virgil van Dijk, maar ook dat leidde niet tot het gewenste effect. Het ging van kwaad tot erger. Robin van Persie liet er helemaal geen twijfel meer over bestaan toen hij een vrije trap achter zijn eigen keeper kopte. Een goal die eigenlijk de hele kwalificatiereeks omvatte. Klaas-Jan Huntelaar zette daarna nog een treffer namens Oranje op het bord en het publiek veerde tien minuten later voor het laatst op toen Van Persie ditmaal wél het juiste doel trof. Maar twee goals in Amsterdam en een IJslands doelpunt in Turkije waren teveel gevraagd. Eindstand: 3-2. Het vijfde verlies in tien wedstrijden. 

Turkije wint

Oranje eindigt troosteloos op de vierde plaats en behoort niet tot de 24 landen die gaan strijden om de EK-winst. Turkije versloeg tegelijkertijd IJsland. Selcuk Inan maakte het Turkse feest in extremis compleet: 1-0. De Turken plaatsen zich als beste nummer 3 automatisch voor het eindtoernooi. Een hele, hele schrale troost: een eventuele zege van Oranje had niets opgeleverd.

Categorie:
Provincie: