donderdag, 22. oktober 2015 - 11:37 Update: 22-10-2015 14:44

FNV luidt noodklok over arbeidsomstandigheden bij Klesch in Delfzijl

FNV luidt noodklok over arbeidsomstandigheden bij aluminiumbedrijf in Delfzijl
Foto: Aldel
Delfzijl

Volgens de FNV zijn de arbeidsomstandigheden bij Klesch Aluminium (voorheen Aldel) in Delfzijl ver onder de maat, waardoor de veiligheid en gezondheid van de medewerkers in het geding is.

FNV-bestuurder Albert Kuiper: “Werknemers moeten werken in schadelijke uitlaatgassen, ze krijgen onvoldoende persoonlijke beschermingsmiddelen en het ontbreekt aan een adequate brandweervoorziening, terwijl er wordt gewerkt met hoge voltages en allerlei potentieel gevaarlijke chemische processen.”

Inmiddels is de fabriek bijna een jaar in bedrijf, maar heel veel zaken zijn nog niet naar behoren geregeld. Kuiper: “Klesch beroept zich erop dat ze nog in de opstartfase zijn, maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat je de basale voorzieningen nog steeds niet op orde hebt. Het bedrijf investeert gewoon te weinig in de veiligheid van de medewerkers. Zo gebruikt men in een gesloten hal een grote heftruck die voortdurend uitlaatgassen uitbraakt. Werknemers worden daar ziek van. Lassers krijgen niet de beschermingsmiddelen die nodig zijn om hun werk veilig te kunnen doen. Minstens zo ernstig is het dat de brandweerorganisatie niet goed is ingericht. Als er zich een incident mocht voordoen hebben ze geen idee wat ze moeten doen.”

Tegenwerking

Ook de medezeggenschap van de werknemers wordt aan alle kanten tegengewerkt. Er is nog steeds geen ondernemingsraad en Klesch houdt de verschillende commissies waarin werknemers kunnen meepraten over de arbeidsomstandigheden tegen.

FNV heeft de bedrijfsleiding opgeroepen voor 1 november de juiste maatregelen te treffen, anders volgen er acties. Naast de arbeidsomstandigheden speelt ook het cao-conflict in de Metalektro. Vooral de flexibilisering bij Klesch schiet door. 

Provincie: