donderdag, 29. oktober 2015 - 22:33 Update: 30-10-2015 0:00

'Niet alleen taalles voor asielzoekers, maar ook een bezoek aan het COC en het Verzetsmuseum'

PvdA-Kamerlid Marcouch: 'Asielzoekers moeten ook COC en Opzij bezoeken'
Foto: Archief EHF
Amsterdam

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch pleitte donderdag op Radio 1 ervoor om asielzoekers die naar ons land komen de Nederlandse normen en waarden te laten 'beleven en ervaren'.

Om dit te verwezenlijken moeten de asielzoekers langs het Verzetsmuseum, het feministische maandblad Opzij en de homobelangenorganisatie COC. Marcouch, die binnen de PvdA de woordvoerder is van integratie en inburgering, vindt dat je er bent door asielzoekers alleen taalles aan te bieden. Een bezoek aan Opzij moet duidelijk maken hoe belangrijk de gelijkwaardigheid van man en vrouw is in Nederland en welke strijd ervoor gevoerd is. En bij het Verzetsmuseum kan volgens Marcouch uitgelegd worden waarom antisemitisme 'onacceptabel' is in Nederland.

Marcouch: 'Wat we moeten voorkomen is dezelfde fout als met mijn vaders generatie. Denken dat mensen teruggaan, terwijl ze gebleven zijn. Je moet duidelijk zijn over de asielprocedure of iemand mag blijven, maar taalles in de eerste opvang betekent ook iets voor de sociale stabiliteit. Het wordt ingewikkeld voor zowel voor de omgeving van een opvangcentrum als voor de vluchteling zelf als ze de taal en mores van Nederland niet leren.’

Het is volgens Marcouch onvermijdelijk dat de inburgering vanaf de eerste opvang extra geld gaat kosten, 'Het is noodzakelijk, anders krijgen we later spijt.' Volgens Marcouch was een overgrote meerderheid van collega's in de Tweede Kamer enthousiast over zijn plannen om het inburgeringsbeleid aan te passen.

 

Provincie: