vrijdag, 30. oktober 2015 - 13:47 Update: 30-10-2015 18:56

WHO: 'het gaat om hoger risico bij consumptie van te veel vlees'

WHO verduidelijkt rapport over verwerkt en rood vlees
Foto: Archief EHF
Genève/Den Haag

De WHO heeft vrijdag een nadere toelichting gegeven op een eerder deze week uitgebracht rapport van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) over bewerkt en rood vlees in relatie tot darmkanker.

IARC werd 50 jaar geleden opgericht door middel van een resolutie van de World Health Assembly als een functioneel onafhankelijke kankeragentschap onder auspiciën van de WHO. Haar werkprogramma wordt goedgekeurd en door de deelnemende landen gefinancierd.

IARC's review bevestigt de aanbeveling van het WHO 2002 "Dieet, voeding en de preventie van chronische ziekten" rapport, waarin mensen worden geadviseerd tot matige consumptie van bewerkt en rood vlees om het risico op kanker te verminderen. 

Het meest recente IARC onderzoek vraagt mensen niet om te stoppen met het eten van bewerkt en rood vlees, maar geeft aan dat het verminderen van de consumptie van deze producten het risico van colorectale kanker kan verminderen.

WHO heeft een permanente groep van deskundigen die regelmatig het verband tussen voeding en ziekte evalueren. Begin volgend jaar starten zij tijdens een bijeenkomst met het kijken naar de gevolgen voor de volksgezondheid, bekeken met  de nieuwste wetenschappelijke kennis over verwerkt vlees en rood vlees, in het kader van een algehele gezonde voeding.

Categorie: