zaterdag, 31. oktober 2015 - 10:35 Update: 31-10-2015 21:40

Net ontdekte astroïde scheert rakelings langs aarde

Kolossale astroïde scheert vandaag rakelings langs de aarde
Foto: Archief EHF

Een kolossale astroïde, die wetenschappers pas deze maand hebben ontdekt, zal zaterdag rakelings langs de aarde scheren. Omdat de de astroïde of planotoïde dit uitgerekend tijdens Halloween zal doen, kreeg het de bijnaam 'Spooky'. Dit melden verschillende media.

Het gigantische ruimterotsblok werd op Hawaï met de Pan Starss-telescoop ontdekt. Men schat de diameter tussen de 200 en 600 meter. Zaterdagavond rond 18.00 uur onze tijd verwacht men dat de astroïde onze aarde het dichtst zal naderen, namelijk tot op zo'n 480.00 km. De afstand van de aarde tot de maan is 384.000 km en dus is de astroïde verder van de aarde verwijderd dan de maan, maar naar kosmische maatstaven komt het ruimterotsblok toch aardig dichtbij.

Toch hoeven we volgens Paul Chodas van NASA’s Near-Earth Object office voor deze astroïde niet bang te zijn. Chodas: 'De kans dat dit rotsblok zaterdag tegen ons aanknalt, is nul.'  En dat is maar goed ook, want de astroïde werd zo laat ontdekt (drie weken geleden) dat mocht hij wel een gevaar zijn geweest voor de aarde, drie weken niet voldoende zouden zijn geweest om alle mensen uit gevarenzone op tijd te kunnen evacueren. Dit meldt Het Belang van Limburg.

Detlef Koschny van ruimtevaartorganisatie ESA in Noordwijk zegt op de website van de ESA over de late ontdekking van de astroïde: 'Het feit dat zo'n aardscheerder, die flinke schade zou kunnen toebrengen als hij de aarde zou treffen, pas 21 dagen ervoor is ontdekt, laat de noodzaak zien van het dagelijks in de gaten houden van de sterrenhemel.'

Materiaal uit de ruimte kan best wat schade aanrichten. Zo brank in februari 2013 een 20 meter grote asteroïde in stukken boven Tsjeljabinsk in Rusland. Rondvliegende brokstukken beschadigde gebouwen beschadigden meer dan 1.000 mensen raakten gewond.

Categorie:
Tag(s):